DK EN

“Bare du havde været der, da jeg voksede op…” – i Holstebro blomstrer et nyt initiativ

Danmarks første Solsikkelinje fra en landsdækkende myndighed er nu en realitet – og idéen blev født i Holstebro. Her har afdelingschef Mads Jacob Holm og kollegerne lagt både hjerte og handling bag. Og det rammer ekstra hos én i teamet, som kender til følelsen af at stamme sig igennem sætningerne, mens tålmodigheden forsvinder i den anden ende. Bip, bip, bip…

 

Af Kristina Hvas Stokholm

En telefonlinje lyder ikke som noget, der kan rykke ved kulturer eller skabe ny stolthed på en arbejdsplads. Men det er lige præcis, hvad ATP’s nye Solsikkelinje har gjort i Holstebro.

 

Jeg glemmer aldrig den følelse, jeg fik, når røret i den anden ende blev lagt på, fordi jeg ikke kunne få et ord frem

Kristian Jakobsgaard, sektionschef i ATP

 

 

Et initiativ med rødder i Holstebro

ATP har som den første landsdækkende myndighed åbnet en telefonlinje, hvor borgere med usynlige handicap – fra den 2. april – bliver mødt med ekstra tålmodighed og forståelse. Hvad få ved, er, at ideen og drivkraften bag initiativet kommer fra Holstebro – nærmere bestemt Mejrup-drengen Mads Jacob Holm.

 

Mads Jacob Holm havde længe fulgt Solsikkeprogrammet i det private erhvervsliv. Men han ville have det til at fungere i en myndighed – og det arbejde tog sine første skridt op ad trapperne i ATP Holstebro. Foto: Victor Møller Aagaard

 

Det har stået på min ønskeseddel i flere år, fortæller Mads, der er afdelingschef hos ATP i Holstebro.

– Jeg har fulgt Solsikkeprogrammet tæt og lært meget af de virksomheder, der gik først. Men det her skulle også virke i en myndighedskontekst. Derfor er det så stort, at vi nu gør det.

Det er et initiativ, der ikke kun er båret af strategi, men også af erfaring. En af Mads’ kolleger, sektionschef Kristian Jakobsgaard, har selv mærket, hvordan det føles, når systemet ikke har tid til at vente:

Igennem hele min opvækst havde jeg et skjult handicap. Jeg stammede. Især når jeg skulle ringe til nogen, jeg ikke kendte. Jeg glemmer aldrig den følelse, jeg fik, når røret i den anden ende blev lagt på, fordi jeg ikke kunne få et ord frem.

 

 

I dag glæder Kristian Jakobsgaard sig over, at han kan være med til at hjælpe andre, som har brug for lidt ekstra hjælp og tålmodig, når de ringer til ATP med spørgsmål til deres pension.

 

Starten på noget større

Det anslås, at hver femte dansker lever med et usynligt handicap. Derfor er behovet for mere menneskelige kontaktflader i det offentlige ikke bare relevant – men nødvendigt, ifølge Mads Jacob Holm.

Solsikkelinjen er i første omgang rullet ud på pensionsområdet, hvor mange borgere i forvejen kæmper med fysiske eller kognitive udfordringer. Men det kræver mere end struktur og system – det kræver nysgerrighed og forståelse.

Det handler ikke så meget om at vide, hvem der har hvad,” siger Mads og tilføjer:

Det handler om at være nysgerrig på, hvad der skal til for at møde mennesker bedst muligt.

For at gøre oplevelsen så tryg som muligt bliver borgere, der ringer til Solsikkelinjen, mødt af rådgivere, der er særligt uddannede i at håndtere situationer, hvor der er brug for lidt ekstra hjælp. Og i stedet for tastevalg og automatiske beskeder, lander man direkte i en samtale – uden for mange forstyrrende indtryk.

 

Når telefonen ringer på Solsikkelinjen, er det Anja Christensen eller en af hendes kolleger, der tager den. Alle er uddannet i at møde borgere med usynlige handicap i øjenhøjde. Foto: Victor Møller Aagaard

 

 

Medarbejdere kan nu bære solsikkesnor på jobbet

Men Solsikkelinjen er ikke kun en linje ud til borgerne. Den er også en bevægelse ind i huset.

Internt i ATP Holstebro har medarbejderne nu mulighed for at bære den velkendte solsikkesnor – og dermed signalere, at de har brug for særlige hensyn. Det kan være en kollega, der springer frokostpausen over i kantinen. Ikke fordi vedkommende ikke vil fællesskabet, men fordi det kræver for meget den dag. En anden har måske brug for en lidt mere tålmodig ledelse, forklarer Mads Jacob Holm.

 

Glasset med snore er næsten tømt – og ifølge afdelingschef Mads Jacob Holm er en god portion allerede delt ud til medarbejderne.

 

 

Netop den tilgang – at lede med blik for forskellighed – ligger allerede dybt forankret i centerledelsen.

Vi har et stort fokus på, hvordan vi leder forskelligheder. Vi har klædt lederne på til at forstå neurodivergens, og vi oplever, at folk begynder at dele mere åbent – både om sig selv og deres børn,” siger centerdirektør Lene Hougaard-Enevoldsen.

Derfor tøvede hun ikke, da Mads præsenterede solsikke-idéen.

 

Mads Jacob Holm og Lene Hougaard-Enevoldsen i hjertet af ATP Holstebro. Foto: Victor Møller Aagaard

 

 

Intet alternativ

For initiativtageren Mads Jacob Holm handler det ikke kun om service – men også om ansvar.

Som myndighed har vi ikke noget alternativ. Man kan ikke vælge en anden leverandør. Derfor skal vi gøre os ekstra umage for at møde borgerne på den bedst mulige måde – og det kræver, at vi kan noget forskelligt.

Netop det gør Solsikkelinjen: Den skaber plads til forskellighed. Og målet er klart: ATP vil gøre sig erfaringer og derefter brede det ud til alle områder i Udbetaling Danmark.

 

Udbetaling Danmark får årligt ca. 500.000 opkald om pension. Foto: Victor Møller Aagaard

 

Solsikkelinjen er ikke kun skabt for syns skyld. Den er skabt for dem, der ikke altid bliver set og hørt. For dem, der har brug for, at nogen bliver lidt længere i den anden ende.

 

En invitation til resten af Holstebro

Og måske, som Mads siger, kan initiativet også noget mere:

Vi stiller os gerne forrest, men vi gør det ydmygt. Jeg ved, at flere virksomheder i Holstebro arbejder med det her. Tænk hvis vi kunne finde sammen og gøre byen kendt for at tage rummelighed alvorligt. Så kunne vi spille hinanden bedre – og skabe noget, der rækker ud over vores egne matrikler.

Solsikker vokser trods alt bedst i flok.

 

Foto: Victor Møller Aagaard

Solsikkeprogrammet er et internationalt anerkendt initiativ, som anvendes til at gøre opmærksom på usynlige handicap. Solsikkesymbolet er et diskret signal om, at en person kan have brug for ekstra tålmodighed, hjælp eller forståelse. Ifølge ’Videnscenter om handicap’ har op mod 20 % af den danske befolkning et usynligt handicap.

Solsikkelinjen er en telefonlinje for borgere med usynlige handicap som fx:
• Angst og PTSD
• Nedsat hørelse eller syn
• Autisme, ADHD eller ordblindhed
• Overfølsomhed over for lyd eller lys

@erhvervsforumholstebro