I Nordvestjylland er fundamentet for et grønt energieventyr skabt, men konkurrencen spidser til, og skal vi markere os på verdenskortet, kræver det handling. Nu. Et budskab, der gik igen blandt samtlige oplægsholdere, som indtog scenen foran 330 erhvervsfolk til konferencen, Sustainable Business Drivers i Musikteatret Holstebro.
Den grønne omstilling stod øverst på dagsordenen, da ErhvervsForum Holstebro i samarbejde med Jysk Energi og PwC Danmark, inviterede til åbningskonferencen ved Sustain Week: Sustainable Business Drivers 2024.
En velforberedt Natasja Crone indledte ballet og gav ordet til den allerførste person, hun interviewede på tv tilbage i 1998, nemlig Brian Mikkelsen, direktør i Dansk Erhverv.
Den tidligere minister hev som noget af det første en undersøgelse frem, som fik smilet frem på en del af de lokale i Axel Nørgaard Salen. Nemlig, at Holstebro Kommune ligger nummer 13 i Dansk Erhvervs dugfriske undersøgelse ”Forudsætninger for regional vækst”.
Med andre ord: Holstebro ligger i front på erhvervsforhold og grøn omstilling.
Men de glædelige nyheder blev hurtigt erstattet af realiteterne om, at vi har travlt. Ikke kun i Holstebro, men Danmark som helhed, hvis vi skal vinde den grønne omstilling. Lige nu risikerer vi at drukne i planer og compliance, mens andre lande buldrer afsted.
– Grønne krav skal være en konkurrencefordel – ellers risikerer vi at tabe den grønne førerposition, lød det fra Brian Mikkelsen.
Brian Christiansen, Partner & Chief Sustainability Operating Officer i PwC udfoldede de grønne krav, og det blev tydeligt, at de danske virksomheder har mange bogstaver at forholde sig til i øjeblikket, når vi snakker bæredygtighed. CSRD, ESRS og CSDDD. Uanset bogstavkombination afføder de regulativerne fra EU et stort administrativt arbejde, og de fleste virksomheder kæmper med at holde hovedet oven vande.
Derudover forventer både kunder og medarbejdere, at bæredygtighed rangerer højt hos virksomhederne, og ifølge Brian Christiansen efterlader det spørgsmålet om bæredygtighed helt eller delvist skal være afsæt for, hvordan der drives forretning anno 2024.
Nana Bule, rådgiver for Goldman Sachs og tidl. CEO i Microsoft Danmark og Island, fulgte trop. Hun mener, at den grønne omstilling kalder på en nationalstrategi:
– Det nytter ikke noget at lave energiøer ved Vestkysten, hvis ikke vi har et brintrør.
Og det omtalte brintrør er der mange, der venter på. Ikke blot i Danmark, men også hos den amerikanske energimastodont, Plug Power, der er klar til at gå i jorden i Idomlund ved Holstebro.
The pipeline decision means everything
Sådan lød det fra Erin Lane, Vice President of Public Affairs hos Plug Power, der netop var fløjet ind fra Washington.
Erin Lanes kald på et brintør kunne Lars Naur, CEO i Jysk Energi tilslutte sig. Han gik på scenen med budskabet om, at ”det ikke er nok med sol og vind”. Fremtidens energisystem kalder også på PtX og brintledning samt en elektrificering af industrien.
– På godt 40% af den tid, vi har til at indfri klimamålet, har vi øget elforbruget med 1 TWh. Det svarer til 2 % af den nødvendige stigning, som elektrificering skal bidrage med for at nå klimamålet i 2030, sagde Lars Naur.
Den travle realitet blev dermed understreget formiddagen igennem, men der var heldigvis også positive tendenser at spore, da Natasja Crone hev alle keynotes op i paneldebat og bad dem slutte ”i dur”.
Fra Nana Bule lød det:
– Der skal ikke så meget til, for at vi får en fordel i den grønne omstilling, fordi vi allerede er godt på vej.
Lars Naur fremhævede at vi i Danmark har et energisystem og et elnet, der er i top, og det giver fantastiske forudsætninger for at drive det videre. Særligt i Holstebro-området.