Vi har lært at prale, og nu vækster vi

Erhvervskommunen Holstebro er begyndt at ændre image. Vi gør det nemlig rigtig godt, og i de seneste år er vi også begyndt at sige det højt, så vi selv og andre kan høre det. Det kan ses på tallene.
Peter Kjeldbjerg, direktør i ErhvervsForum Holstebro
Investorer, virksomheder og mennesker i al almindelighed er tiltrukket af steder, hvor det går godt. Derfor er det så vigtigt, at opfattelsen af Holstebro som erhvervskommune på kun få år er blevet markant mere positiv
Spørger du mig, så er det blandt andet et resultat af, at vi har introduceret et nyt “mindset,” hvor vi fortæller om sejrene og ranker ryggen.
Nye tal for 2024 viser, at vi har fat i den lange ende:
Der sælges mere erhvervsjord, der flytter flere virksomheder til kommunen end fra kommunen. Flere tilflyttere og generel optimisme i erhvervslivet.
I 2024 flyttede flere virksomheder til kommunen end fra kommunen.
Virksomhederne i Holstebro Kommune tror på fremtiden, og der bliver solgt erhvervsjord som aldrig før. Her er det Creative Force, som flyttede i nyt domicil i 2024
Når man ser på Danmarkskortet, der følger med statistikkerne for 2024, som dukker op i medierne, kan man hurtigt se, at Holstebro Kommune har fået en ny farve – farven for fremgang.
I 2024 flyttede flere virksomheder til kommunen end fra kommunen. 108 virksomheder flyttede til Holstebro Kommune, mens 102 flyttede ud. Det giver en nettotilflytning af virksomheder på 6. Det er marginalt, men det er et stort skridt, når det i 2023 var -22 og i 2022 var -9.
Hold det tal sammen med, at 2024 også blev rekordår for kommunalt salg af erhvervsjord med hele 139.436 kvm.
Kortet viser befolkningstilvæksten i 2024. Holstebro Kommune skiller sig positivt ud. Særligt i forhold til nabokommunerne i Vestdanmark. (Kilde: Danmarks Statistik)
Og bemærk så også lige, at befolkningstallet steg med 0,31 procent eller 185 personer. Det bringer kommunen ind i den bedste halvdel af danske kommuner, når det gælder befolkningsvækst. Måler man på den såkaldte nettotilflytning, som viser forholdet mellem til og fraflytning, er Holstebro Kommune også røget på positivlisten første gang i mange år.
Det er som sagt de små marginaler, men det er vækst – og det er et særsyn for en kommune i den vestligste del af Danmark.
I de årlige erhvervsklimamålinger er vi også på vej i den rigtige retning. Vi er rykket hurtigt frem i Dansk Industris årlige undersøgelse af kommunernes erhvervsvenlighed – fra en 31. plads i 2021 til en 23. plads i 2023. I en tilsvarende analyse fra Dansk Erhverv placerede vi os i 2024 på en 13. plads.
Vi har heller ikke været kede af at prale.
I den årlige rapport fra Iris Group over udviklingen i antal private arbejdspladser, produktivitet, iværksætteri, vækstvirksomheder og eksport blev Holstebro Kommune årets højdespringer i 2024.
I den landsdækkene undersøgelse “Lokale erhvervspræstationer”, som måler formkurven hos virksomhederne i landets kommuner, blev Holstebro Kommune sidste år højdespringer fra en 56. plads til en samlet 15. plads. I 2025 falder vi tilbage til en 31. plads, men ligger forsat i den bedste trediedel i landet.
Kommunen ligger dog på en 15. plads i kategorien iværksætteri og vækstvirksomheder.
Se rapporten “Lokale Erhvervspræstationer”
Den flotte udvikling er et resultat af mange faktorer, men vi kommer ikke uden om, at en vigtig faktor er ErhvervsForum Holstebro.
Vi har fra starten haft en strategi om at styrke de gode historier om erhvervslivet i kommunen. En af de gode historier er historien om os selv.
Der bliver nemlig lagt mærke til den eksplosive udvikling i ErhvervsForum Holstebro, den tydelige opbakning fra virksomhederne og fra politikerne Vi har heller ikke været kede af at prale.
Vi fortæller stolt om de dygtige virksomheder, vore mange events, hvor vi indimellem sætter barren højt, og om de store planer vi har i kommunen.
Vigtigst af det hele, så er vi kittet i samarbejdet mellem erhvervslivet om kommunen. Og det skaber fremdrift.
Med mere end 50.000 organiske visninger er historien om den ihærdige leder af skolen Mercantec Ulfborg Kjærgaard, Christine Thorhauge, den hidtil den mest læste historie fra brandingprojektet Altgodt.nu (Foto: Henrik Kastoft)
Læg dertil, at vi har udviklet nye brandingindsatser sammen med kommunen og en række partnere.
30-40 virksomheder har meldt deres medarbejdere til at være SoMe-ambassadører under hashtagget #7500muligheder og lanceringen af Altgodt.nu sikrer, at produktionen af de gode historier er sat i system. Hver måned rammer de to indsatser i nærheden af 100.000 seere på de sociale medier. Et resultat af, at politikerne har investeret ekstra penge i at øge brandingen af kommunen på en ny måde og en række virksomheder, støtter op med partnerskaber og som deltagere.
Lad det være sagt med det samme: Der er så meget, der ikke virker. Der er masser at arbejde videre på og forbedre. Men lad os for en stund fokusere på, at pilene er begyndt at vende den rigtige vej – nemlig opad. Virksomhederne præsterer, sproget på rådhuset er blevet mere business og de gode historier pibler ud på de sociale medier, i netværkene og i mødelokalerne.
Vi er altså begyndt at mixe en god cocktail, som sparker R…
Konferencen “Sustainable Business Drivers” med deltagelse af blandt andet toprådgiveren Nana Bule og Dansk Erhvervs direktør Brian Mikkelsen samlede ca. 400 erhvervsfolk i Musikteatret i september.
Ser vi ind i 2025, så ser skyerne noget brogede ud på den globale scene, og starten kan godt se vanskelig ud.
Men der er også mere end #7500muligheder, der skal udnyttes. Hvad enten vi taler om den fortsatte udvikling af PtX-projekter, hvor vi skal mase på for at komme videre, de massive forsvarsinvesteringer – hvor mange af dem bør kunne generere nye muligheder i kasernebyen Holstebro – Danmarks største vindmølleprojekt ud for Thorsminde, byudvikling og meget mere.
Jeg hæfter mig ved, at 91 procent af de virksomheder, som har svaret i ErhvervsForum Holstebros årlige konjunkturanalyser, tror på fremgang i 2025.
Det tror jeg også på.
Lad os fortsætte den gode udvikling sammen.