Imod strømmen: De vækster mens andre i branchen skærer ned

Mens andre i branchen skærer ned, har Johansen Grafisk i Holstebro gennem de sidste fem år overtaget syv andre arbejdspladser og købt nye trykmaskiner

Af Niels Stoktoft Overgaard 

Overalt i landet indskrænker og lukker bogtrykkerier, men i Vestjylland findes der en undtagelse. Johansen Grafisk i Holstebro har gennem de sidste fem år udvidet kraftigt. Virksomheden har overtaget en række andre firmaer i landsdelen og investeret millioner i nye maskiner. Det er sket med en solid økonomisk udvikling.

Engang var der i Holstebro en række fremtrædende bogtrykkerier og mange af dem med kunder i hele landet. Men udviklingen i branchen har været hård også i Holstebro. Ifølge arbejdsgiverforeningen Grakom er Johansen Grafisk i dag det eneste trykkerimedlem i byen. Virksomheden er vokset til samlet 25 ansatte. De fleste arbejder i Holstebro, men Johansen Grafisk har også produktion i Aulum og Farsø

Johansen Grafisk i Holstebro gennem de sidste fem år overtaget syv andre virksomheder i Skive, Struer, Viborg, Farsø, Vinderup og Aulum og købt nye trykmaskiner

– Vi er gået bevidst efter vækst for at nå en størrelse og en omsætning, der giver grundlag for et regionalt forankret trykkeri, siger daglig leder og bestyrelsesformand Uffe Krarup Jensen.

Han har været hos Johansen Grafisk i mange år. Ledelsen er tilrettelagt på en usædvanlig måde. Indehaver Chris Andersen er trykker og arbejder mange timer ved maskinerne, men tager sig også af økonomien. Ansvaret for administration, salg og tilrettelæggelse af produktion har han overdraget til Uffe Krarup Jensen.

Virksomhedens største opgave er tryk af Coops ugentlige tilbudsavis til Grønland. Derudover producerer Johansen Grafisk allehånde tryk fra visitkort til bøger. Gennem mange år har firmaet samarbejdet med haveekspert Claus Dalby og også trykt hans seneste bog om krukker.

Indehaver af Johansen Grafisk, Chris Andersen, er trykker og arbejder mange timer ved maskinerne, men tager sig også af økonomien.

Coronakrisen har ført til mangel på mange varer, og trykkerierne kæmper også om at få tilstrækkelig med papir. Oveni kommer følgerne af en strejke på en papirfabrik i Finland. Johansen Grafisk har hentet ekstra papir hjem for at være sikker på at kunne levere. Den ekstra lagerplads er skaffet hos den tidligere minkfodercentral i Holstebro, der ligger tæt på trykkeriet og råder over mange kvadratmeter.

En anden udfordring er at skaffe faglærte trykkere. Mange i branchen nærmer sig pensionsalderen. Johansen Grafisk har nu inviteret et helt hold fra Techcollege i Aalborg på besøg for at vise dem mulighederne.

Johansen Grafisk har siden 2016 overtaget Handy Print i Skive, GD Gruppen med trykkeri i Viborg og skilteproduktion i Farsø, Villys Bogtryk i Struer, Jyda Sign i Aulum og Vinderup Bogtrykkeri og Via Print også ved Vinderup.

Vi er gået bevidst efter vækst for at nå en størrelse og en omsætning, der giver grundlag for et regionalt forankret trykkeri, siger daglig leder og bestyrelsesformand Uffe Krarup Jensen.

Denne artikel er produceret af Holstebro Pressen, som udgives af en arbejdsgruppe, der ønsker at udbrede kendskabet til, hvad der foregår på virksomheder, arbejdspladser, institutioner og andre steder i Holstebro Kommune. Arbejdsgruppe: Dorte Martinsen, Anders Nørgård, Ole Nielsen, Niels Christian Andersen, Peter Vinge Koustrup, Michael Ulsted, Mette Mørk Andersen, Jens Kristian Larsen, Peter Kjeldbjerg, Nanna Seidelin og Niels Stoktoft Overgaard (journalist).

Genoplev ErhvervsKulturpriseN 2021

Vindere, fotos og video fra festen
Se mere

Om os

ErhvervsForum Holstebro er etableret i 2019 af en række organisationer i Holstebro Kommune.

Alle virksomheder i kommunen kan blive medlem af ErhvervsForum Holstebro 

Kontakt

ErhvervsForum Holstebro
Hjaltesvej 16
7500 Holstebro

Tlf: 96 119400

info@erhvervsforumholstebro.dk

CVR 40472290
Vestjysk Bank 7600 1818186

Du bruger en gammel browser

Åh nej… Vi beklager, men du bruger en browser, der er for gammel til at vise alt det siden kan. Hvor ærgerligt.

Vi anbefaler, at du bruger en af nedenstående browsere i stedet.

Tak for din forståelse.

(Ikke anbefalet)