Thorsminde bliver servicehavn for tysk energigigant.

Det tyske energiselskab RWE, der skal opføre og drive Danmarks største havvindmøllepark “Thor”, etablerer sig i Thorsminde og skaber hundredvis af arbejdspladser. Thorsminde er langt fra den største havneby på Vestkysten. Alligevel er det lykkes at være med i kapløbet om udvikling og få del i lokale grønne job under og efter etableringen af Havvindmølleparken Thor.

Etableringen af et nyt center til drift og vedligehold i Thorsminde i 2023 betyder 200-400 midlertidige arbejdspladser frem til 2026. På sigt 50 – 60 permanente arbejdspladser. Det betyder, at den lille havneby ved vestkysten vil undergå en kæmpe forandring i de kommende år.

“Konkret betyder det, at al drift og vedligehold af havvindmølleparken Thor kommer til at foregå fra Thorsminde. Derudover er forventningen at al mandskab og mindre konstruktionsdele der skal sejles ud til Thor i byggefasen, også vil gå ud af Thorsminde. Det gælder både for RWE og for RWE’s underleverandører. Det vil få en essentiel betydning for os og vi cementerer med denne aftale transformationen af Thorsminde Havn fra udelukkende at være en fiskerihavn til nu også at være en service- og energihavn, siger Poul Willadsen, bestyrelsesformand for Thorsminde Havn.

 

Det, der var udslagsgivende for valget, var den velvilje vi oplevede fra Thorsminde Havn og Holstebro Kommune, siger Pia Lanken, som er projekt- og udviklingsdirektør i Tyske RWE.

Valgt på grund af både distance og velvilje

Thorsminde Havn har den korteste distance til vindmølleparken Thor. Med 22 km fra Thorsminde Havn til havvindmølleparken er det både den korteste søvej og den hurtigste luftvej.

” Rent objektivt er Thorsminde Havn et oplagt valg. Kort distance er lig med brændstof-besparelse, så det er naturligvis et væsentligt parameter, når vi skal sejle eller flyve ud til møllerne. Men det, der var udslagsgivende for valget, var den velvilje vi oplevede fra Thorsminde Havn og Holstebro Kommune. Jeg glæder mig meget til opstarten i Thorsminde og til partnerskabet med havnen og lokalsamfundet. Det har været et rigtig godt forløb, hvor havnen har spillet stærkt ind, fortæller Pia Lanken, der er Projekt- og udviklingsdirektør på Thor-projektet for RWE.

Det bliver ikke kun Thorsminde, der kommer til at lægge havn til etableringen af Thor og blive en del af de mange energiinvesteringer i Nordsøen.
“Nogle af de komponenter, der skal sejles ud til Thor, er ganske enkelt for store til at de kan udgå fra havnen i Thorsminde. Vores nabohavne vil derfor også blive helt naturlige valg ved etableringen af Thor, siger Lisette Sønderby, havnechef i Thorsminde.

 

Borgermøde i Thorsminde, hvor borgere og samarbejdspartnere blev orienteret om planerne for servicehavnen i Thorsminde. 

Det bliver et Erhvervseventyr i den helt store skala

RWE etablerer sig i Thorsminde i løbet af foråret 2023. Havvindmølleparken skal stå klar senest i 2027. Forundersøgelser, indkøb af møller, kabler m.m. starter langsomt op og så eskalerer aktiviteterne i løbet af 2023-2025. I løbet af 2026-2027 overgår RWE til drift af vindmølleparken og servicecentret etableres.

“Den velvilje, vi har mødt i Thorsminde og Holstebro Kommune er uden sidestykke. Modet til at tro på, at dette erhvervseventyr kunne blive en realitet i Thorsminde og viljen til at gå konstruktivt ind i processen, da mange troede, det blot var ønsketænkning og tankespind, det er uvurderligt,” siger Pia Lanken.

Læs RWE’s meddelelse om, at selskabet har valgt Thorsminde som servicehavn.

 

Der kommer til at ske forandringer på havnen i Thorsminde, når tyske RWE i løbet af 2023 begynder at etablere en stor vindmøllepark 22 kilometer ud for kysten. (Foto: Ole Mortensen)

Et resultat af en stor satsning og en god portion goodwill

At Thorsminde i fremtiden ikke kun er et sted for fiskeri og turisme, men nu også vind, skyldes flere faktorer, mener borgmester H.C. Østerby:

“Vi har proaktivt slået på det naturlige forspring, Thorsminde har i forhold til geografi og afstand. Vi har tidlig i processen været i dialog med vindindustrien, sat strategier i søen, lavet undersøgelser og arbejdet med plangrundlaget i ekstra god tid, uden at vide hvem der vandt udbuddet. Vi har satset på det her vindeventyr og vist, at vi er villige til at lægge os i selen for at skabe de bedste erhvervsvilkår for branchen, “siger borgmester i Holstebro Kommune H.C. Østerby.

Energiselskabet RWE etablerer sig på havnen fra foråret 2023 og opfører havmølleparken frem til 2027, hvor den går i drift. Herefter har RWE retten til at drive og vedligeholde møllerne frem til 2058.

Genoplev ErhvervsKulturpriseN 2021

Vindere, fotos og video fra festen
Se mere

Om os

ErhvervsForum Holstebro er etableret i 2019 af en række organisationer i Holstebro Kommune.

Alle virksomheder i kommunen kan blive medlem af ErhvervsForum Holstebro 

Kontakt

ErhvervsForum Holstebro
Hjaltesvej 16
7500 Holstebro

Tlf: 96 119400

info@erhvervsforumholstebro.dk

CVR 40472290
Vestjysk Bank 7600 1818186

Du bruger en gammel browser

Åh nej… Vi beklager, men du bruger en browser, der er for gammel til at vise alt det siden kan. Hvor ærgerligt.

Vi anbefaler, at du bruger en af nedenstående browsere i stedet.

Tak for din forståelse.

(Ikke anbefalet)