DK EN

Birn fylder 125 år, men de fylder meget mere end det

1. maj 2021 runder en af Holstebros hæderkronede gamle virksomheder 125 år. Det er noget af en alder.  Udover at være gammel, så har vi også her at gøre med en virksomhed, som igennem tiden har vist udsyn og engagement i det lokalsamfund, som den er en del af. Det bør vi alle lade os inspirere af. 

Af Peter Kjeldbjerg

Det skulle ikke undre mig, hvis der er faldet et par jokes i kantinen over at , at jernstøberiets 125  års fødselsdag falder på 1. maj, der som bekendt også er arbejdernes internationale kampdag. Men egentlig er det meget sigende. For virksomheden har igennem alle årene været arbejdsplads for tusinder. I de gode tider over 700 arbejdspladser og i dag 500. I dårlige tider har Vald. Birn være nede og kysse 300, så vidt jeg erindrer, men sådan er det i jernindustrien. Det går op og ned.

Man kan kun beundre, at det er lykkedes de gode folk på en af Holstebros største virksomheder at bevare en jernproduktion i et højtlønsområde som Danmark. I et globalt marked, hvor priserne presses hårdt af konkurrencen fra Kina og Østeuropa. Men det gør de. I følge direktøren Jens Axel Birn ved at finde et” sweet spot”, som han udtrykker det i Dagbladet Holstebros fødselsdagsportræt. I følge direktøren er et sweet spot der, hvor de kan gøre en forskel ved at klare komplicerede opgaver af høj kvalitet og lave nul fejl.

 

Når man er stor, er det ikke nok at være god til at drive virksomhed

Den 125-år gamle støberivirksomhed oser af meget andet end smeltet jern. Vald. Birn oser også af samfundssind, engagement i den lokale erhvervsudvikling og i meget andet. Det der på moderne dansk hedder CSR – Corporate Social Responsability.

Birns logo ses mange steder i lokalsamfundet, i klubberne og i kulturen, hvor virksomheden støtter op om stort og småt. Men det er også et markant kendetegn for virksomheden, at de engagerer sig aktivt.

Det ser man tydeligst ved at at Vald. Birn har været repræsenteret task forcen Motorvej hele vejen, som handler om at få lukket motorvejshullet ved Herning. Samtidig skal det bemærkes, at direktør Jens Axel Birn tog en kæmpetørn som formand i det hedengangne Nordvestjysk Erhvervsråd og siden i arbejdet med at etablere ErhvervsForum Holstebro, hvor han i dag også sidder i repræsentantskabet.

 

Vald. Birns direktør Jens Axel Birn har været en af hovedkræfterne i det store arbejde for at få færdiggjort motorvejen til Holstebro. 

Udover det personlige engagement fra støberiets direktør i den lokale udvikling, oplever man også ejeren Birn Fonden, være proaktiv i den lokale udvikling. F.eks. deltog Birn Fonden i 2013 sammen med Færchfonden, Nupark Innovation og Region Midtjylland i etableringen af Nupark Accelerace og senere i etableringen af Sound Hub Denmark i Struer. Bestyrelsen i Birn Fonden gør en dyd ud af at fortælle, at de primært er fokuseret på at drive kerneforretningen på Frøjkvej, men det  er altså ikke det eneste, de gør.

På alle måder mærker man at 125-årsfødselaren fylder – uden at gøre et stort væsen ud af det.

 

Vald. Birn fylder noget i landskabet. På flere måder. Foto: Vald. Birn

Vald. Birn er en af de virksomheder, der står skarpt i alle holstebroers bevidsthed. På grund af det præg, som de gæve folk fra støberiet har sat på området igennem historien, og på grund af det de stadigvæk gør.

Det er heller ikke for ingen ting, at virksomheden har sit eget afsnit på Holstebro Museum.

Gid at det må gå dem vel…i manne, manne år.

Stort tillykke.

 

Husk at tilmelde dig nyhedsbrev og hold dig opdateret

@erhvervsforumholstebro