Hvis klimatopmødet i Glasgow er storebror, kan Erhvervsdagen afholdt af Erhvervsforum Holstebro måske kaldes lillebror. Her fik blandt andet lokale byggefirmaer klar besked om, at klimaforandringerne ikke går væk af sig selv.
Greta Thunbergs stemme brager ud af teatersalens højttalere i Musikteatret Holstebro.
Tre personer danser rundt på scenen foran de godt 300 erhvervsfolk, der har sat en dag af til at blive klogere på grøn omstilling.
En del af de 300 erhvervsfolk arbejder til dagligt indenfor byggeriet – en branche, der ifølge en rapport til Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg står for 30 procent af Danmarks samlede udledning af CO2. Alligevel halter byggebranchen bagefter, når det kommer til grøn omstilling.
Det mener Maya Færch. Hun arbejder som Senior Programme Manager hos Laudes Foundation – en fond, hvis mål er at få industrien til at arbejde mere bæredygtigt.
Vi skal lære at bruge de bygninger, vi har bedre, og blive bedre til at genbruge byggematerialer” siger Maya Færch, som er senior programme manager hos den internationale fond Laudes Foundation, som arbejder med bæredygtige udviklingsprojekter.
Maya Færch er en af erhvervsdagens oplægsholdere, og hun lægger ikke fingre imellem, når hun beskriver, hvordan hun ser fremtiden for byggebranchen.
”Vi skal gøre det bedre. Tage nogle bedre valg,” siger hun og holder en kunstpause.
”I bund og grund skal vi lade være med at bygge. Vi skal lære at bruge de bygninger vi har bedre,” siger hun, mens hun engageret bevæger sig gennem en power point med grafer, billeder og idéer til den grønne omstilling.
Dansere fra Holstebro Dansekompagni slog temaet an ved ErhvervsDagen 2021 med dans til stemmen af Greta Thunberg. (Foto: Kasper Leth Hounisen, SuperEgo)
Selv om det kan virke som en bastant udmelding at komme med – især i et rum fyldt med repræsentanter for byggebranchen i Holstebro, så er det ikke Maya Færchs hensigt at lægge byggebranchen i graven:
”Jeg håber, det kan give inspiration til entreprenørerne. Hvis entreprenørerne kan se på, hvor deres CO2 udledning er lige nu, så kan de være med til at gentænke nogle strukturer,” siger Maya Færch og understreger, at der er mange lavthængende frugter.
Hun nævner især, at bygninger skal være multifunktionelle, så de kan tjene flere forskellige formål i deres levetid, at nye bygninger i større grad skal bruge mere bæredygtige byggematerialer som fx træ, og at folk generelt skal være mere indstillet på deleøkonomi – for eksempel at leje bygninger og rum i stedet for at eje dem.
”Vi er alle sammen i en læringsproces, men vi ser en konkret efterspørgsel efter bæredygtige løsninger. Måske kan entreprenører bruge en viden om bæredygtighed som en konkurrencefordel,” siger Maya Færch, der dog gerne vil væk fra at se udelukkende på den økonomiske bundlinje:
”Jeg tror på, at hvis vi skal nå klimamålene, så er vi nødt til at tænke på en anden form for vækst end økonomisk.”
Power Point-præsentationen har ikke fået Jeppe Madsen til at ryste i bukserne. Han er medejer af Østermark Entreprenørforretning. Han er med i dag for at få inspiration til, hvordan hans virksomhed kan blive mere bæredygtig i fremtiden.
”Vi er nok nødt til at forholde os til det. Det er jo den fremtid, vi går i møde, men det er ikke noget, vi har spekuleret så meget i indtil nu, ” siger han.
Holstebro Kommunes planchef Thomas Leerberg fortalte de fremmødte erhvervsfolk om kommunens planer for en bæredygtig byudvikling.
Han begrunder det med, at der indtil nu ikke er blevet stillet de store krav til nybyggeri, og at han oplever, at det er svært at få økonomien til at hænge sammen, hvis nye bygninger skal bygges af mere bæredygtige materialer.
“Produkterne skal blive billigere. Genbrugte mursten koster for det meste mere end nye musten,” nævner han som eksempel.
Alligevel erkender han, at fremtiden sandsynligvis peger i en mere bæredygtig retning, og at det ikke nytter noget at ignorere den udvikling.
Østermark Entreprenørforretning står overfor at skulle lave en strategiplan frem mod 2030.
Her mener entreprenøren ikke, at udviklingen er til at komme udenom:
”Grunden til, at vi deltog er for at få en øjenåbner og prøve ikke at komme for langt bagud,” siger Jeppe Madsen og fortsætter:
”Det er helt klart noget, vi skal tage op og forholde os til på en måde. Vi har ikke nogen konkrete ting endnu, men vi er åbentsindede overfor, hvad der kommer.”