DK EN

Butikker og elever på handelsgymnasie netværker: Snart kan turister få tips om dansk kultur i korte videoer

Tre klasser på handelsgymnasiet i Holstebro lærer tysk uden for klassen, og butikkerne ser frem til gladere udenlandske kunder – og måske øget salg

Af Niels Stoktoft

Hvert år rejser tusindvis af tyskere på ferie ved Vestkysten. Men en række indehavere og ansatte i de vestjyske forretninger kan føle sig usikre på at tale tysk. Det skal et nyt projekt i Holstebro nu råde bod på.

Tre klasser med i alt 75 elever på handelsgymnasiet i Holstebro er i gang med at producere en masse ganske korte videoer. De skal på hver et halvt minut fortælle om en del af dansk kultur og om mulighederne i byen: Hvor ligger de offentlige toiletter, hvad er guf på en isvaffel, hvordan stiller man parkeringsskiven, hvad er ”én med det hele” i pølsevognen, hvor ligger der en restaurant osv.

 

Et udpluk af teamet på handelsgymnasiet. Fra venstre underviser Ingrid Christine R. Skjoldborg og eleverne, Thea Meldgaard, Karoline Bergenhammer, Emil Groth, Magnus Albers, Signe Juul Olsen og Calina Jørgensen.

Rundt i byen opsættes der små klistermærker med QR-koder. Når de tyske turister scanner dem med deres mobiltelefon, så starter der en kort video. Den kan også fortælle om seværdigheder uden for Holstebro.

Mange virksomheder efterspørger medarbejdere, som er gode til tysk.

Calina Jørgensen.

Eleverne filmer med deres mobiltelefoner og redigerer med programmer på deres computere. De benytter professionelle mikrofoner til at sikre en lækker lyd på deres indtaling. Dermed lærer de ikke kun tysk, men også om formidling, afsætning og andre af de fag, som findes på handelsgymnasiet.

 

Kontakter til mulige arbejdspladser

Eleverne samarbejder med Holstebro Handelsstandsforening om projektet. Dermed netværker de, og de skaber måske også kontakter til en fremtidig arbejdsplads.

– Mange virksomheder efterspørger medarbejdere, som er gode til tysk. Vi har på handelsgymnasiet haft besøg af blandt andre emballagefabrikken Faerch og beklædningsvirksomheden ID, fortæller en af eleverne, Calina Jørgensen.

 

Når eleverne har været afsted med mobilen for at filme på forskellige lokationer i byen, skal videoerne redigeres med programmer på deres computere.

Hun arbejder i fritiden som tjener på restauranten Bones i Holstebro. Her kan hun mærke, at de tyske turister er glade, hvis hun taler tysk med dem. Hun tror, at de så måske får lyst til at købe ekstra.

 

Når uddannelse- og erhvervsliv går hånd i hånd

Underviser Ingrid Christine R. Skjoldborg fortæller, at tyske turister er mere interesserede i at lære dansk kultur at kende end at opleve store seværdigheder. Hun er begejstret for projektet. Også fordi eleverne i forretninger møder indehavere og ansatte. De prøver at netværke.

– Tit snakkes der om, at uddannelsesinstitutioner og erhvervsliv skal samarbejde mere. Det er lige, hvad vi gør her – og til gensidig fordel, siger Ingrid Christine R. Skjoldborg.

 

Ingrid Christine R. Skjoldborg er blandt de undervisere, som er med i projektet. 

Eleverne konkurrerer om at skabe den bedste video, og handelsstandsforeningen sponserer en middag til vinderne. QR-koderne sættes op i Holstebro i foråret, inden der igen kommer mange turister.

 

Bliver Holstebro Danmarks nye kraftcenter for grøn energi?

Det spørgsmål kredser vi om til årets første store netværksevent for erhvervslivet, når Holstebro Kommune og ErhvervsForum Holstebro inviterer til Nytårskur for erhvervslivet 2023.

@erhvervsforumholstebro