DK EN

Der er vækst i stråtaget: Tækkefirma i Ulfborg buldrer frem

Mange tror måske, at tækkefaget er gammelt og uddøende, men det modbeviser Ulfborg Tækkefirma, der har modtaget gazellepris fra dagbladet Børsen for høj vækst, og nu ekspanderer yderligere ved at oprette afdeling på Fanø.

Af Niels Stoktoft-Overgaard

Mange husejere vil gerne have et klimavenligt tag. Derfor vokser interessen for stråtag. Det mærker Ulfborg Tækkefirma, der har fået pris fra dagbladet Børsen for høj vækst. Virksomheden ligger vest for Holstebro, men vil nu også være mere klimavenligt ved at begrænse kørsel. Ulfborg Tækkefirma er i gang med at oprette en afdeling på Fanø, hvor flere medarbejdere skal være fast udstationerede.

 

 

Stråtag er op til 90 % mere klimavenligt som tagmateriale end tagpap og betontegl, viser en analyse fra tegnestuen Vandkunsten i København. Tagrør er et naturmateriale. Ulfborg Tækkefirma har stort set ordrebogen fuld frem til efter sommerferien, og der kommer hele tiden nye forespørgsler.

 

Henter medarbejdere uden for Danmark

Indehaver Henrik Jensen begyndte som ufaglært i et andet tækkefirma og tog derefter uddannelsen, inden han oprettede sit eget firma for 17 år siden.  Ulfborg Tækkefirma har som andre virksomheder besvær ved at skaffe medarbejdere. Nu beskæftiger firmaet blandt andet en tillært ukrainer og en tillært fra Litauen. Den ene bor med kone og tre børn i Ulfborg, og den anden med kone og to børn i Tim. De får den samme overenskomstmæssige løn som de danske ansatte.

 

 

– De er fuldt integrerede, fortæller Henrik Jensen, der selv kender til processen med at flytte til et nyt land. Hans kone er canadier.

48-årige Henrik Jensen er i gang med at styrke tækkefaget ved at uddanne fire lærlinge. Tre af dem bor i Ulfborg, og dermed er byen ved udvikle sig til en tækkehovedstad. Uddannelsen varer knap fire år.

 

Udvikler nyt serviceabonnement til stråtag

Henrik Jensen er formand for uddannelsesudvalget for tækkelærlinge på Den Jydske Håndværkerskole i Hadsten. Det er det eneste sted i landet, der afvikler uddannelsens hovedforløb.

Henrik Jensen har også uddannet sin søn, Tobias Jensen – der nu er medejer af firmaet. 24-årige Tobias Jensen skal lede den nye afdeling på Fanø, og han medtager en tækkemand og to lærlinge. Firmaet har lejet et stuehus og en lade på Fanø, hvor der findes mange stråtækte huse. I forvejen løser Ulfborg Tækkefirma opgaver fra Løkken til Blåvand.

 

Henrik Jensen forsøger at udvikle forretningen, blandt andet ved at tilbyde kunderne et serviceabonnement på deres stråtag. Det er med et årligt serviceeftersyn næsten som på en bil. Hvis det er nødvendigt, sprøjtes der mod mos og alger. Rygningen fyldes op eller skiftes.

– Et stråtag er en investering, men med nye tækkemetoder og løbende vedligeholdelse har det også meget lang levetid. Noget af det nyeste er, at kunder også efterspørger ikke bare at få tækket taget, men også facaden, fortæller Henrik Jensen, hvis firma har haft stigende overskud de sidste år.

 

Bliv del af et aktivt fællesskab, som løfter erhvervslivet i vores område

@erhvervsforumholstebro