DK EN

Erhvervsåret 2022: Turbulent men med masser af lyspunkter

“Oh happy days”, sang Trine Jepsen og Anders Toft Bro ved årets store awardshow i Musikteatret. Og 2022 blev da også et begivenhedsrigt år for erhvervslivet i Holstebro Kommune.

Et år, der startede i skyggen af coronaens sidste nedlukninger og hvor krigen i Ukraine sendte mørke skygger ind over os.

Et år, hvor inflationen for alvor tog fart og energipriserne tvang virksomhederne til at bremse op. Men der var også mange lyspunkter.

Vi har fundet nogle af dem frem:

 

 

2022 var et år med store virksomhedshandler

Faerch i kæmpeopkøb

Januar: Områdets største virksomhed Faerch åbnede året med annoncering af et gigantisk opkøb af tyske Paccor Packaging med 3400 medarbejdere. Med opkøbet kom  Faerch Group op 34 fabrikker og 6000 verden over og blev dermed en af verdens største.

Sidst på året måtte Faerch dog ud i en tilpasning med afskedigelsen af 400 medarbejdere på verdensplan.

Westpack solgt til ny kapitalfond

Januar: Westpack blev solgt til den svenske kapitalfond Adelis. Sælgeren var en anden kapitalfond Capidea, som også ejer en af byens andre store virksomheder Creativ Company.

Westpack beskæftiger 180 medarbejdere – primært i Holstebro.

Hele ledelsen hos Westpack fortsatter uændret, og medarbejderne kan stadig se frem til en den berømte medarbejderbonus, som Westpack er kendt for at uddele.

 

Actona køber stor polsk producent

Juni: Også Actona var på den store shoppingtur med købet af møbelproducenten SITS, som med  hovedsæde i Polen og 2000 medarbejdere. Actona Group beskæftigede i forvejen ca. 2.300 ansatte og omsætter for næsten 2,5 milliarder kroner i seneste regnskabsår.

Nyt konsortium skal udvikle sygehusgrund midt i Holstebro

Juli: Et nyt konsortium med Færchfonden, Holstebro Kommune og Aksel Nørgaard Holding ser dagens lys. Selskabet skal arbejde med  transformationen af de over 80.000 m2 sygehusgrund, der i fremtiden skal danne ramme for en helt ny og bæredygtig bydel centralt i Holstebro. Den samlede investering forventes at være omkring 2 mia. kr.

2022 gav 22 gazeller

December: Det blev til hele 22 gazellevirksomheder i Holstebro Kommune i 2022. Tre mere end året før og med mange nye navne. Her er de:

Birch Anlæg (ny), Ludvig Christensens Kloakservice (ny), Murerfirmaet Bjarne Ørts & Co., Nygaard Byg (ny), Tømrer- og Murerfirmaet Jensen og Jensen (ny), Vestjysk Kloak & Anlæg (ny), Grønbæk Development (ny), Holstebro Hestepraksis (ny), Søvn & Comfort Holstebro (ny), Grafical, Jesper Nørgaard, Rema i Mejrup,  Indu Clean,  Bødkeriet, Ceramicspeed Bearings (ny), Ceramicspeed Sport (ny), Hestbjerg Økologi (ny), Jespers Planteskole, Holstebro,  Dansk Miljø- & Energistyring (ny), Energycare, Vvsopmåling.dk (ny), Superego Holstebro (ny), /Gjørtz/Andersen/Arkitekter (ny)

 

 

Og vi kravlede en lille tak op på DI’s erhvervsklimaanalyse

September: DI’s analyse af det lokale erhvervsklima ventes altid med spænding.

Det er vores fælles ambition, at Holstebro Kommune skal markant højere op på listen og gerne i top-10. I 2022  kravlede vi fra en 31. plads op til en 29. plads, så vi er på vej den rigtige vej.

Vejen Kommune blev i øvrigt ny nummer 1 og vippede dermed de sidste mange års vinder, Ikast Brande Kommune af tronen.

Vinderne af ErhvervsKulturpriserne 2022 blev fundet. Her er de

2022 blev startskud på det store grønne energieventyr

Thorsminde bliver servicehavn for vindmølleparken “THOR”

Juni: Det tyske energiselskab RWE, som skal opføre og drive Danmarks største havvindmøllepark “Thor”, annoncerer, at de valgt Thorsminde som servicehavn.  Thorsminde er langt fra den største havneby på Vestkysten, men alligevel er det lykkes Thorsminde havn og Holstebro Kommune at overbevise selskabet om, at det er herfra, de skal opføre og drive den nye vindmøllepark.

På billedet er det blandt andet selskabets danske direktør Pia Lanken, der inspicerer havnen sammen med repræsentanter fra havn og kommune.

Ørsted satser stort på stort power-to-X-anlæg i Idomlund

December: I 2022 stod det klart at Idomlund vest for Holstebro bliver et nyt regionalt knudepunkt for Power-to-X: I december blev det annonceret, at lokale Skovgaard Energy og energimastodonten Ørsted vil bygge et kæmpeanlæg i området.

Et anlæg, som i følge de to vil få en nøglerolle i storskala eksport af vedvarende brint til den grønne omstilling af Europa.

Everfuel tester udnyttelse af brint i gasbrændere i industrien

August: Efter længere tids test og forstudier kunne firmaet Everfuel og en række lokale virksomheder præsentere et nyt power-to-x-projekt ved Måbjerg.

Den første fase vil være i drift allerede i 2023 og fungere som en testfase. I denne fase vil udvalgte partnere udvikle muligheden for at anvende brint i gasbrændere i industrien, producere e-methan på lokale biogasanlæg samt testning af brint i rørledningerne til naturgas.

Medlemsvæksten i ErhvervsForum Holstebro fortsatte

Ved indgangen af 22 havde vi 300 medlemsvirksomheder i ErhvervsForum Holstebro, men allerede i november nåede vi medlem nummer 400, som blev Kronborg Transport. Her ved årets udgang er vi 415. Den store opbakning giver os tro på, at vi kan nå 500 medlemmer i 2023.

I 2022 bød eventkalenderen på Tiktok, vinderbutikker, grøn kommunikation, krisestrategi og lokale netværk

Lokale virksomheder kom på Tiktok

125 deltog i Social Media Days i april. Workshopleder Nadia Nikolajev tog deltagerne igennem  de nyeste tendenser indenfor online markedsføring sammen med en række dygtige specialister.

Et tilbageblik på eventprogrammet 2022

 • Kick off på Nr. Vosborg for nyt erhvervsnetværk i vest
 • Foredrag med Jacob Risgaard fra Cool Shop
 • Nytårskur for erhvervslivet
 • Social Media Days dag 1 og 2
 • Besøg hos Faerch Group
 • Generalforsamling i ErhvervsForum Holstebro 2022
 • 7 x Business Bar på Movino
 • Foredrag: Sådan bliver du en vinderbutik
 • Møde med UN Global Compact – en bevægelse af ansvarlige virksomheder
 • Masterclass i bæredygtig forretningsplan for SMV’er
 • Fyraftensmøde hos Flexmodul med modstandsdygtig.dk
 • Business Club for Students på Restaurant Ja med 60 studerende fra Aarhus Universitet
 • Social Media Workshop, Ulfborg: Find ud af hvor du skal bruge din tid
 • 2 kurser i LCAbyg – lær at beregne livscyklusvurderinger på bygninger
 • Et kig ind i 2023 med Jyske Banks chefanalytiker
 • Workshop: Sådan kommunikerer din virksomhed om bæredygtighed
 • ErhvervsDagen 2022 i Musikteatret med konference og awardshow
 • Masser af møder i vore 7 faglige netværk
 • 2 workshops i Linkedin

Byggebranchen gjorde sig klar til en grønnere fremtid

Nationalt center fik afdeling i Holstebro

Marts: Den danske klyngeorganisation WE BUILD DENMARK valgte at lave en afdeling i Holstebro.

Organisationen hjælper  virksomheder i byggebranchen med at omstille og tilpasse sig nye krav om bæredygtigt byggeri.

 

Lokale byggefolk forberedte sig på grøn fremtid

Oktober : 60 medarbejdere fra den lokale byggebranche deltog i efteråret i to udsolgte kurser i “Livscyklusanalyse for byggematerialer (LCA). Kurserne var arrangeret af ErhvervsForum Holstebro medhjælp fra Holstebro Kommune og WE BUILD DENMARK.

 

Danmarks første 3D-printede hus stod færdigt

April: Danmarks første 3D-printede hus kunne i april slå dørene op for publikum. Igennem et års tid havde virksomheden 3DCP arbejdet ihærdigt på at udvikle prototypen på et hus, som er printet i beton.

En lang række lokale virksomheder har hjulpet med materialer og inventar og Holstebro Kommune har stillet et hjørne af Slagterigrunden til rådighed.

ErhvervsDagen 2022 handlede om at gøre virksomhederne mere tiltrækkende

Mere end 300 erhvervsfolk rundede Musikteatret Holstebro i løbet af ErhvervsDagen 2022.

Mange fik inspiration med hjem fra konferencen “Et spørgsmål om tiltrækning” med blandt andet tidligere finansminster Bjarne Corydon, Morten Ballisager og kommentator Anne Sophia Hermansen.

Detailbutikker rustede sig til fremtiden

Kunsten at blive en vinderbutik

August: 4 detailbutikker i Holstebro fik i august besøg af forfatter og detailspecialist Torsten Bo Jørgensen, som i foråret udkom med inspirationsbogen “Vinderbutikker.” MR i Nørreport, Lykke & Toft, Degn Topshop og Tvis Køkkenet fik gode fif og råd til, hvordan de kan udvikle deres butikker og blive inspireret af nogle af de bedste.

 

Bogen “Vinderbutikker” portrætterer Ulsted Ure & Smykker, som med succes har kombineret fysisk butik med en landsdækkende webshop.

Made in Holstebro: Nu buldrer JaTak-appen frem

April: JaTak app’en som blev udviklet af Holstebrodrengen Nikolai aas og Christian Vester til at hjælpe Degn Topshop med at optimere liveshopping under Corona fik i 2022 for alvor sit eget liv.

Under selskabsnavnet Easy Live Sales blev app’en i året anvendt ved flere tusinde liveshopping-events i Danmark og Internationalt. I september lancerede stifterne sammen med blandt bestsellerejeren Troels Holch Poulsen liveshoppingkanalen Sprii, som samler liveauktioner i en fælles portal.

Husker du det? Det skete også i 2022

 • Salget af byggegrunde i det kæmpestore boligområde Halgaard Enge blev sat i gang. Projektet er udviklet af Vem Byg og udmærker sig ved at have store grønne ambitioner for etableringen af en ny bydel
 • Stifteren af Gråkjær, John Gråkjær, gør medarbejderne til aktionærer i virksomheden ved at overdrage næsten halvdelen af aktierne i virksomhederne.
 • Direktørskifte i flere lokale virksomheder: Det glæder blandt andet Vald. Birn , hvor Claus Beier afløser Jens Axel Birn og Priess, hvor Thomas Rohde afløser Ole Bjerre Christiansen.
 • Holstebro Kommune kom i 2022 i top 10 overkommuner der er hurtigst til at behandle byggesager med en gennemsnitsbehandlingstid på18 dage.
 • Efter lang tids tøven køber BILTEMA en grund i Holstebro tæt ved motorvejens afslutning. Byggeriet ventes at gå i gang i 2023.
 • Techvirksomheden Creative Force ender i finalen ved EY Entrepreneur Of The Year 2022 i kategorien StartUp. Desværre vinder de ikke.
@erhvervsforumholstebro