DK EN

En byggerevolution skyder op på Slagterigrunden i Holstebro

Fremtiden er støbt i hjertet af Holstebro. Her har virksomheden 3DCP opført det første 3D-byggeri i verden printet af rigtig beton, og nu står et boligselskab klar til at bygge flere.

Af Kristina Hvas Stokholm

På Slagterigrunden i Holstebro skyder et utraditionelt hus op af jorden. Et 3D-printet hus. Det er en protype af et såkaldt tiny-house på 37 kvadratmeter. Det er 3DCP’s bud på fremtidens studieboliger.

Huset er det første 3D-byggeri i verden printet af rigtig beton, og dermed er de to stiftere af virksomheden 3DCP, Mikkel Brich og Hasan Alsofi, godt i gang med at ændre totalt på spillereglerne i en af verdens ældste brancher. Det har fået folk langvejsfra forbi de 37 kvadratmeter i hjertet af Holstebro.

– Jeg har blandt andet vist folk rundt fra USA, Singapore, Tyskland, Guatemala, Kasakhstan og Australien, fortæller direktør og grundlægger af 3DCP, Mikkel Brich, der oprindeligt kommer fra Holstebro.

 

Det 37 kvm store tiny-house på Slagterigrunden i Holstebro. 

 

Ikke uden grund i Holstebro

Holstebro-drengen Mikkel Brich kendte til grundene ved Slagteriet i Holstebro og kontaktede kommunen. Holstebro Kommune var ikke længe om at anerkende idéen og kvitterede med at stille en grund til rådighed til prototypen.

– Vi oplevede en ret unik opbakning og velvilje her i Holstebro, som var svær at finde andre steder. Jeg er ikke sikker på, det vil kunne lade sig gøre i større byer som Aarhus eller København. Samtidig er det også ret fedt, hvis vi kan gøre Holstebro til firstmover inden for den her byggeteknologi, fortæller Mikkel Brich.

Og firstmover kan Holstebro meget vel blive. Boligselskabet NordVestBO har fremsendt ansøgning om principgodkendelse til opførelse af 36 3D-printede ungdomsboliger på Slagterigrunden til Holstebro Kommune.

 

3DCP har opført huset i samarbejde med bl.a. Saga Space Architects, Bygkontrol ApS, Cobod A/S og Holstebro Kommune. Foto: 3DCP.

Dermed er der et lokalplansforslag på vej i høring i februar 2023.

– Forslaget skal give mulighed for at opføre 36 3D-printede ungdomsboliger fordelt på seks bygninger på Slagterigrunden i Holstebro, fortæller planchef for Holstebro Kommune, Karl Johan Legaard Jensen.

 

Fra rødvinsidé til firstmover i byggebranchen

Mikkel Brich er uddannet jurist og efter endt studie stiftede han entreprenørfirmaet 3DCP sammen med studiekammeraten og bygningsingeniøren Hasan Alsofi. Det gjorde de med drømmen om at blive Danmarks første 3D-print-totalentreprenør. Vejen dertil blev lettere tilfældigt brolagt en almindelig aften over en flaske rødvin.

– Hasan og jeg sad og snakkede om byggeriet og undrede os over den stilstand, der har været i udviklingen af teknologien i branchen, siger Mikkel Brich.

Læs også: Fra nedlukning af sygehuset til opblomstring af helt ny bydel

De to kammerater faldt over en graf fra McKinsey, der viste, at fra 1950’erne til 2010 var effektiviteten i landbruget steget med 1.600 procent, mens effektiviteten i byggeriet kun steg med 10 procent i samme periode.

Det gav stof til eftertanke.

 

Bag 3DCP står de to studiekammerater Hasan Alsofi og Mikkel Brich, der er uddannet hhv. uddannet bygningsingeniør og jurist fra Aarhus Universitet. Foto: 3DCP

Et glas senere faldt snakken på, om man kunne 3D-printe byggerier. En Googlesøgning bekræftede idéen, og de fandt ud af, at der ligefrem fandtes en virksomhed i Danmark, der var globalt førende på produktion af 3D-printere til byggeindustrien.

Hos Mikkel Brich og Hasan Alsofi er der ikke langt fra tanke til handling. De kontaktede mulige samarbejdspartnere og kort tid efter var deres virksomhed 3DCP på byggebanen.

– Vi oplevede en ret unik opbakning og velvilje her i Holstebro, som var svær at finde andre steder.

Mikkel Brich.

Ved hjælp af 3D-print-teknologien kan 3DCP bygge billigere og mere bæredygtige huse samtidig med et ordentligt nøk i byggetiden. Selve råhuset på Slagterigrunden er opført med en aktiv printtid på 22 timer, men kan opføres på blot ti timer, når bygningsreglementet bliver opdateret.

 

3D-printeren anlægger betonen, lag for lag, og minimerer både spild og det generelle materialeforbrug. Foto: 3DCP

 

Trædesten til et bæredygtigt byggeri

Udover det tidsmæssige perspektiv har 3D-printet byggeri som det på Slagterigrunden også et bæredygtigt perspektiv. Bygninger står i dag for hele 40 procent af Danmarks samlede energiforbrug. Derfor var det også afgørende for 3DCP at skrue på de bæredygtige knapper, der kunne lade sig gøre inden for den nye teknologi – også selvom huset er opført i beton.

– Tager vi de ultimative bæredygtige briller på, er vi ikke bæredygtige. Men vi er grønnere end et tilsvarende elementbyggeri. Vi bruger 70 procent mindre beton end et tilsvarende elementbyggeri. Derudover har vi selv lavet betonblandingen med sand, sten og cement fra området, siger Mikkel Brich.

 

3DCP-temaet i de sene nattetimer under opførelsen af huset på Slagterigrunden. Foto: 3DCP.

Dermed er 3DCP’s byggeri banebrydende i forhold til 3D-printede huse, der ellers printes af en færdigmiks, som skal flyves ind fra Spanien og er 10 gange dyrere i forhold til prototypen i Holstebro.

– Teknologien er så ny, at vi er nødt til at bruge et materiale, vi kender og er trygge ved. Dernæst kan vi videreudvikle og fase betonen ud.

 

Nyt materiale i støbeskeen

Siden betonen på Slagterigrunden tørrede ind, har 3DCP, i samarbejde med Teknologisk Institut & Rambøll, udviklet en grøn beton med flyveaske og FUTURECEM, som gør det muligt at opføre byggerier med et CO2-aftryk på mindre end 5kg/m2/år. Lige nu er benchmark for byggeri generelt 12kg/m2/år. Den nye blanding skal snart stå sin prøve i “Kanalbyen” i Fredericia.

– Vi skal se 3D-print-teknologien som en trædesten til et bæredygtigt byggeri, fortæller Mikkel Brich.

Ifølge Mikkel Brich handler det om, at vi i fremtiden skal blive bedre til at bruge vores hoveder og ikke vores hænder.

– Jeg tror, at 3D-printet byggeri er startskuddet til en ny byggerevolution, siger Mikkel Brich.

 

Få en hurtig rundvisning i 3DCP’s prototype på Slagterigrunden sammen med direktør og grundlægger af virksomheden, Mikkel Brich. 

Generalforsamling 2023 og foredrag med Mia Wagner og Johannes Langkilde

Kom til generalforsamling i ErhvervsForum Holstebro og hør om året, der er gået i vores hastigt voksende lokale organisation.
Efter generalforsamlingen byder vi på et par spændende timer med Mia Wagner & Johannes Langkilde, som fortæller om de største iværksættere.
@erhvervsforumholstebro