DK EN

ESG i praksis: Hos Birch Anlæg giver seniorer stabilitet

Ulfborg – I en tid hvor ESG-rapportering (Environmental (miljø), Social (samfund) and Governance (ledelse) snart indtager en fast plads i alle danske virksomheder, tager vi i en ny artikelserie et nærmere kig på de virksomheder, der allerede aktivt arbejder med S’et i rapporteringen.

 

Birch Anlæg er en af dem, der længe siden har gjort socialt ansvar til en integreret del af deres forretningspraksis. Virksomheden, der blev grundlagt i 2017 af Thomas Birch, har specialiseret sig i brolægning og anlægsarbejde inden for grønne områder.

Af de i alt 17 medarbejdere er 12 fuldtidsmedarbejdere, mens fire seniorer og 1 skolepraktikant udgør resten af teamet. Her har seniorerne mulighed for at forme deres eget arbejdsmiljø, hvor arbejdstiderne skræddersyes til den enkeltes muligheder og præferencer.

For arbejdsgiveren gør det ingenting, at det er ham, der langt hen ad vejen skal indordne sig medarbejderne. ”Seniorer er den mest stabile arbejdskraft, du kan finde. Her er mennesker med en ekstraordinær mængde erfaring, både i livet og på arbejdsmarkedet,” forklarer Thomas Birch og fortsætter: ”Faktisk bør kunderne betale mere for de pensionister, der udfører en opgave – de har en unik erfaring og de ved, hvad de laver. Jørgen har f.eks. lige lavet en kasse til en børnehave og om det tager en dag eller tre, er underordnet. Jeg ved, opgaven bliver gjort ordentligt.”

 

 

”Den længste vinter i mit liv”

Spørger man seniorerne, er der også mening med at ansætte folk som dem. ”Jeg har været vidne til mange, som er gået fra et meget aktivt liv med arbejde til at være pensionist i den helt klassiske forstand,” siger Povl Kastberg. ”Så lever man ikke særligt længe.” For Povl Kastberg er der også en anden god grund til at komme lidt væk hjemmefra: ”Konen er dagplejer”, slutter han med et glimt i øjet.

Jørgen Lykke er enig: ”Jeg blev pensionist sidste år og gik hele vinteren uden noget at lave. Det var den længste vinter i mit liv.”

Povl, som oprindeligt er uddannet bygnings- og landbrugssmed, har undervist de seneste 32 år hos Ulfborg Kjærgaard. Jørgen er uddannet tømrer, og har været pedel på den lokale folkeskole de seneste 18 år. Foruden det har han været tækkemand i mange år.

Hænderne er skruet godt på. Erfaringerne er mange. Indstillingen er den rette.

Deltag i workshoppen om hvordan Socialt Ansvar bidrager til din ESG-bundlinje

Livserfaring giver ro

For Thomas Birch er der også en helt anden grund til at have de erfarne herrer ansat. ”Det giver ro og stabilitet i en virksomhed som vores. Vores seniorer er meget fornuftige rollemodeller for de unge mennesker, vi har herude,” forklarer han.

”Det giver bare god mening for alle vores ansatte – de ældre kan godt sige en ting eller to til de unge mennesker, vi også har ansat, og det bider sig bare bedre fast, end hvis jeg siger det til dem,” uddyber Thomas Birch.

”Selvfølgelig skal vi tjene penge, men vi skal først og fremmest have det godt,” siger Thomas Birch. ”Det er socialt ansvar for mig.”

 

Måling af socialt ansvar: En udfordring

Selvom Birch Anlæg er opmærksom på de voksende krav indenfor ESG, er de endnu ikke underlagt rapporteringskravene. Thomas Birch spørger: ”Jeg ved, at det kommer, og det kommer snart. Det er endnu ikke et krav for os, men vi gør allerede en masse både indenfor miljø og socialt ansvar. Mit spørgsmål er bare: Hvordan måler man dog på livskvalitet?”

Og livskvalitet, det er der nok af derude i Ulfborg. Udover at være indehaver af Birch Anlæg, er Thomas Birch også en af initiativtagerne til Hakkedrengene – en kommunal støttet borgerforening for omkring 20 seniorer, der holder Ulfborg ren og pæn. ”Hvis de ikke hjalp til, er det i dén grad noget, der bliver tydeligt i bybilledet,” siger Thomas Birch.

 

Og hvad så med bundlinjen?

Selvom nogle måske spekulerer på, om sociale initiativer påvirker bundlinjen positivt, er Thomas Birch tydelig i sin forklaring: ”Jeg tjener ikke noget på det, og det er ikke årsagen til, jeg ansætter seniorer. Jeg tror faktisk, det koster mig i sidste ende. Men jeg har aldrig ansat med profit som hovedmål. Mange ting her i livet er vigtigere – og en af dem er, at have et helt liv med formål.”

”Hastigheden i riven, vores medarbejder holder i hænderne, er ikke vigtig. Det vigtigste er det stykke arbejde, der bliver udført. Det kan jeg til tider godt fristes til at tro, mange har glemt,” konkluderer Thomas Birch.

@erhvervsforumholstebro