DK EN

Alle har et talent. Det skal bare forløses

FCM-samfund

Alle mennesker har et talent! Også dem, der har mødt modstand i livet og måske har haft svært ved at komme op på hesten på grund af personlige udfordringer.

Sådan nogenlunde lyder parolen hos FCM Samfund. Initiativet er sat i verden for at  hjælpe mennesker i regionen, som har det svært med at finde og forløse det talent, som alle mennesker er i besiddelse af. Det gør de på en måde, som er væsentlig anderledes, end hos det lokale jobcenter.

Nikolaj Aggerholm Christensen er daglig leder hos FCM Samfund i Holstebro. Han kommer oprindeligt fra en stilling som socialrådgiver jobcenteret. Et sted, hvor rammerne i følge Nikolaj er mere faste end som en fri agent som FCM Samfund:

”Hos FCM Samfund sidder man på samme side af skrivebordet som ”kandidaten” (i jobcenterets regi kaldet ”borgeren”), siger Nikolaj Aggerholm Christensen.

Kandidaterne, som kommer hos FCM Samfund, har oftest en lang historie i det kommunernes jobcentre, hvor man ikke er lykkedes med at forløse deres potentiale.

”Det kan der være mange grunde til, men hos FCM Samfund har vi meget fokus på undervisning og udvikling, hvor vi klæder de unge mellem 18-30 år på til arbejdsmarkedet”, siger Nikolaj Aggerholm Christensen.

 

Nikolaj Christensen er daglig leder af kontoret i Holstebro.

Professionelle værktøjer udenfor kridtstregerne

FCM Samfund udspringer fra FC Midtjylland. Her har man fået øjnene op for at bruge nogle af de  professionelle værktøjer, som bruges inde på banen for professionelle fodboldspiller, på udfordrede unge uden for banen.

Når kandidaterne møder til undervisning fire gange om ugen, skal de derfor ikke koncentrere sig om helt basale ting som morgenmad. ”Det betyder, at de unge mennesker kan fokusere 100 procent på deres egen udvikling i samarbejde med os”, siger Nikolaj Aggerholm Christensen.

Udover undervisningen hjælper FCM Samfund også med helt basale ting som at udarbejde et præsentabelt CV.

“Det er en lille ting,  hvor kandidaterne typisk hos Jobcenteret ”bare bliver bedt om at lave et”, så udarbejdes det i fællesskab hos FCM Samfund. Lige netop det betyder meget for mange af vores kandidater – de føler sig taget seriøst,” siger Nikolaj Aggerholm Christensen.

 

VIDEO: FCM-samfund visualiseret af studio 1-2.

Ved siden af undervisningen, som typisk forløber over seks måneder, har organisationen et samarbejde med forskellige businessmentorer, som holder oplæg. FCM Samfund har f.eks. et samarbejde med den professionelle triatlet Michelle Vesterby omkring mentalitet og psyke samt Andreas Leidesdorff, som er advokat, og som hjælper med personlig økonomisk sikkerhed i form af huskøb, børn m.m. Et andet samarbejde tæller Mustafa Arslan, som er tidligere professionel FCM-spiller. Han giver sparring til det fysiske, job og uddannelse.

8 år hos jobcenteret forløste ikke Tommy’s potentiale

For 29-årige Tommy Jensen har FCM Samfund været en gamechanger, som har været med til at forandre hans liv. Efter knap otte år i det traditionelle jobcenterregi er det endelig lykkedes Tommy Jensen at finde sin plads i livet.

”FCM Samfund har helt andre ressourcer og netværk, end de har hos jobcenteret, og derfor er det endelig lykkedes for mig. Det er jo heller ikke nogen hemmelighed, at der er store rollemodeller hos FCM Samfund, og jeg tror grundlæggende, at det er vigtigt, at man har nogen at se op til – specielt hvis de har været i samme sko som en selv,” forklarer Tommy Jensen.

Efter kun seks måneder hos FCM Samfund er der nu helt styr på det fremtidige jobhåb. Tommy Jensen er allerede nu i gang som coach flere steder. Han holder også oplæg, hvor han udover at give meget til andre, også får en bekræftelse af sig selv som kommunikatør. Tommy Jensen har desuden formået at starte en gågruppe med omkring 120 aktive gående.

 

Tommy Jensens udvikling har været bemærkelsesværdig. I dag er han coach for andre og tager også ud og holder oplæg.

Martin finder selvtillid i fællesskabet

21-årige Martin  har hele livet foran sig. Alligevel har han haft en hård start på voksenlivet, hvor han efter gymnasiet ikke kunne finde et arbejde. Efter seks måneder hos Jobcenteret blev han tilbudt et forløb hos FCM Samfund.

“Jeg mærkede med det samme en anderledes tilgang”, fortæller Martin. Sammen med Nikolaj Aggerholm Christensen fik Martin udarbejdet et skræddersyet undervisningsforløb, hvor de i fællesskab fandt frem til, at Martin  skulle forsøge sig indenfor salgsbranchen. Nu står Martin med et job hos Bauhaus Herning som salgsassistent, og en genvunden gnist og tro på egne evner. Han glæder sig desuden over det nye stærke netværk og rollemodellerne, som har har fået gennem FC Midtjylland.

Martin  er desuden begyndt på et særligt forløb som talentrepræsentant – et forløb man kan komme på, hvis man viser et særligt engagement og en vis personlig udvikling.

 

Efter et forløb hos FCM Samfund står Martin nu med et job hos Bauhaus i Herning som salgsassistent, og en genvunden gnist.

FCM-samfund i Holstebro – hvorfor?

FCM Samfunds placering i Holstebro er ikke tilfældigt. Placeringen skyldes især et godt samarbejde med jobcenteret i Holstebro. Her har de indset, at ikke alle landets borgere egner sig til de traditionelle forløb hos jobcentrene. Noget, som  begynder at komme mere i fokus.

FCM Samfund skal løbende rapportere til jobcenteret på den enkelte kandidat.

“Papirarbejdet er min opgave, men det er langt mindre end i tiden hos jobcenteret, hvor man nok nærmere sig 80-20 til papirarbejdets favør mod FCM Samfund hvor 20-80 går til nærvær og udviklingens favør,” siger  Nikolaj Aggerholm Christensen.

FCM Samfund samarbejder desuden også med fire hoved erhvervspartnere. Århus Osteopati, Jaconnect, Loop Fitness og Meiniche Biler Holstebro. Disse Erhvervsrepræsentanter støtter FCM Samfund på hver sin måde. Eksempelvis er der fri træning i Loop, og Meiniche Biler har sponseret en sprit ny bil.

Konference

Et spørgsmål om tiltrækning

I år skal vi snakke rekruttering og tiltrækning af arbejdskraft. Et stærkt line-up med bl.a. Bjarne Corydon, Anne Sophie Hermansen og Morten Ballisager indtager scenen med deres indspark til et arbejdsmarked under kæmpe forandring.

@erhvervsforumholstebro