Manglen på faglært arbejdskraft eksploderer. I 2030 vil samfundet mangle tæt på 100.000 faglærte. Det har fået Uddannelsescenter Holstebro, ErhvervsForum Holstebro og Holstebro Kommune til at gå efter en garanti, der skal sikre alle elever en læreplads på UCH’s 21 erhvervsuddannelser.
Holstebro har brug for dem. Vestjylland har brug dem. De faglærte.
Og efterspørgslen bliver ikke mindre i fremtiden. I 2030 vil samfundet mangle tæt på 100.000 faglærte, viser analyser fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Det har fået Uddannelsescenter Holstebro (UCH) til at tage arbejdshandskerne på med et konkret tiltag, der skal få flere til at vælge en erhvervsuddannelse. UCH har, sammen med Holstebro Kommune og ErhvervsForum Holstebro, sat sig for at sikre lærepladsgaranti på alle institutionens uddannelser inden udgangen af 2025.
Budskabet er klart: det er nu, vi skal sikre fremtidens arbejdskraft.
“Undersøgelser viser, at rigtig mange, som overvejer en erhvervsuddannelse, bekymrer sig om, at de kan få en læreplads. Den bekymring vil vi gerne feje af banen med lærepladsgarantien, der skal give de unge den tryghed, der skal til, for at søge ind på en erhvervsuddannelse”, siger direktør på UCH, Nanna Seidelin.
16 aftaler i 11 virksomheder om lærepladsgaranti på tværs brancher er allerede på plads, og målet er at få mange flere med ombord, så eleverne er sikret en læreplads, og virksomhederne kan sikre sig fremtidens arbejdskraft.
”Det er ambitiøst at gå efter garanti på alle uddannelser, og projektet kan kun lade sig gøre i tæt partnerskab med ErhvervsForum Holstebro, kommunen og ikke mindst virksomhederne. Uden virksomhederne, ingen lærepladser”, siger Nanna Seidelin.
En af de virksomheder, som har skrevet under på en lærepladsgaranti, er maskinfabrikken OJM i Holstebro – og det med et klart formål – at sikre kvalificeret arbejdskraft i årene frem:
”Udfordringen med at skaffe faglærte bliver kun større, og det forpligter sig. Vi er parat til at løfte vores del af ansvaret, og jeg ser faktisk den her lærepladsgaranti som den største fordel for os virksomheder, hvis vi skal kunne blive ved skaffe arbejdskraft i fremtiden”, siger direktør i OJM, Jan Jacobsen.
Jan Jacobsen, direktør i OJM, sætter sin underskrift på en lærepladsgaranti sammen med fem andre virksomheder fra stål- og jernindustrien – Skjold Jyden, SteelXPerts, Eurocon, Birn, OJM og Koldkjær.
For borgmester H.C. Østerby har en lærepladsgaranti længe været en høj prioritet på ønskelisten. Han glæder sig over, at projektet nu kommer på skinner, og at både kommunen, ErhvervsForum Holstebro og UCH løfter sammen:
”Manglen på faglært arbejdskraft bliver kun værre, hvis vi ikke for alvor får taget hul på en løsning på problemet. Jeg tror, at projekt lærepladsgaranti kan flytte noget, fordi alle er enige om at trække samme vej”, lyder det fra borgmesteren i Holstebro Kommune, H.C. Østerby.
Garanti for en læreplads er ikke lig med en fribillet. For at blive omfattet af garantien skal elever blandt andet leve op til krav om mødestabilitet, være aktivt søgende, kunne bestå sit grundforløb og være villig til at rejse og eventuelt flytte efter en læreplads.
”Lærepladsgarantien er bestemt ikke en badebillet. På opfordring fra flere af virksomhederne, indebærer lærepladsgarantien nogle basale forventninger til den studerende. Men kan man leve op til dem, er vejen også klar,” siger Peter Kjeldbjerg, direktør i ErhvervsForum Holstebro.
Virksomhederne får tilknyttet en fast uddannelseskonsulent og hjælp til at finde det helt rette match mellem virksomhed og elev samtidig med, at ”garantivirksomhederne” aktivt bidrager til at sikre flere faglærte i fremtidens Danmark.