DK EN

De begyndte med recycling for 60 år siden: Nu boomer de

Hos Skave Nedbrydning begyndte de med at købe og sælge brugte byggeartikler for 60 år siden. Nu har store prisstigninger på nye byggematerialer givet hop i salget. Virksomheden har selv forstærket fremgangen ved at oprette en webshop, og den giver nu sidegevinst med en stigende eksport.

Af Niels Stoktoft

En landmand i Tyskland har 2.000 køer og 60 ansatte, og nu er han i gang med at opføre huse til medarbejderne. Mange vinduer, døre og andre materialer henter han hos Skave Nedbrydning, øst for Holstebro. Firmaet har i mange år specialiseret sig i genbrug af byggematerialer, og det er en branche i vækst. Ikke mindst efter at coronakrisen og krigen i Ukraine har gjort, at priserne er eksploderet på træ, jern og stål.

En hollænder er begyndt at hente brugte brændeovne i Skave. Han sætter dem i stand og sælger dem. Fra Vestjylland sendes der også brugte byggematerialer til blandt andet Færøerne, Rumænien og Sverige. Desuden er salget øget til Sjælland og andre dele af Danmark.

 

Steen Madsen er søn af firmaets grundlægger og har i mange år nydt tilnavnet “Fluesmækkeren fra Skave”. Foto: Anita Toft

 

Nu er de på vej mod rekordomsætning

Omsætningen vokser også, fordi virksomheden har taget en webshop i brug. Den rummer foreløbig over 5.000 varenumre, og antallet stiger hele tiden. Omkring 1/3 af salget i Skave går nu gennem webshoppen, og der er udsigt til, at virksomhedens omsætning sætter rekord i år.

Se tv-klippet: Sådan blev han til “Fluesmækkeren fra Skave”

Skave Nedbrydning har hidtil været ejet personligt af Steen Madsen, der er søn af firmaets grundlægger. Men i år er firmaet omdannet til et aktieselskab, og Steen Madsens tre sønner er indtrådt som medejere: Anders, Kristoffer og Frederik Traberg Madsen.

 

I denne video tager Kristoffer Traberg Madsen dig med rundt i den store genbrugstømmerhandel.

 

Den nye generation er gået i gang med at systematisere varelageret. De foretager gennemgribende oprydninger i haller og på det tre hektar store areal. De måler, vejer og fotograferer vinduer, døre og alle andre varer, så de kan præsenteres udførligt på nettet.

– Webbutikken gør, at mange lokkes til at besøge vores fysiske butik. Dermed får de også øje på andre ting på lageret. Vi har fået mange nye kunder, fortæller Steen Madsen.

 

Nu er virksomheden omdannet til et A/S og de tre sønner er blevet medejere. Foto: Anita Toft

 

Skave Nedbrydning nyder også gavn af, at Danmark skal mindske mængderne af affald og genbruge mere. En række nedbrydningsfirmaer ringer til det vestjyske firma og tilbyder, at de kan komme på en plads og pille vinduer, døre og andre ting ud af et hus.

 

Før lå det hele i Steens hoved – nu kan alle se det

Til Skave kommer der også nye ting, for eksempel overskudspartier, fejlfarvede varer, fejlmål, varer fra konkurser osv. Der kommer blandt andet større sendinger fra vindues- og dørproducenterne Velfacs og Rationels fabrikker.

Skave Nedbrydning har haft ry for, at kunder kom og spurgte om et eller andet, og så sagde Steen Madsen, at de skulle kigge i det og det hjørne. Der var en vis systematik.

– Men meget har ligget i kasser, og så kunne kunder ikke se tingene. Nu får vi det hele frem, siger Anders Traberg Madsen.

Arbejder du bæredygtigt? Har du styr på din kommunikation?

Workshop 14. december: Få svar på dine spørgsmål tom bæredygtig kommunikation, bliv opdateret på den nyeste lovgivning og best practice inden for området og lær værktøjerne til, hvordan du selv udmønter det i egen virksomhed, så profilering og konkurrenceevne styrkes.

Kommunikationsrådgiver Camilla Skjelborg Nielsen fra Viegand Maagøe fører dig sikkert gennem dagens program.

@erhvervsforumholstebro