DK EN

Hvis vi kunne skaffe en motorvej, så kan vi også så meget andet….

Motorvejshullet på rute 18 bliver lukket senest i år 2025. Det kan vi især takke en flittigt arbejdende gruppe af nordvestjyske erhvervsledere for. De har formået at være primus motor for en samlet indsats, som har involveret lokale politikere, lobbyisme, medieomtale og konstant fokus på problematikken omkring det manglende stykke motorvejHvorfor ikke tage ved lære af motorvejsgruppens succes med at være fokuseret og vedholdende og bruge det, når vi skal løse nogle af tidens kæmpeudfordringer i Holstebro Kommune.

Af Peter Kjeldbjerg, Direktør

Her i sommer kom det frem, at VIA University College har valgt at lukke uddannelsen til produktionsingeniør i Holstebro. Hvor er det ærgerligt for erhvervslivet og for området som helhed, at vi ikke kan holde fast i sådan en uddannelse her midt i produktionsdanmark. Det er svært at give nogen skylden, for der er mange faktorer, der har spillet ind. Det er ikke første gang, at man må lukke uddannelser, fordi tilslutningen er for ringe. Det er i alles interesse at vi har mange, stærke og gode uddannelser her i området, så vi må gøre det bedre. Vi har masser af udfordringer, som skal løses. Alt fra mangel på lærepladser på visse uddannelser, praktikker, markedsføring af nye uddannelser, bedre markedsføring af Holstebro som uddannelsesby o.s.v.

Det kræver et langt sejt træk, det kræver at nogen trækker forrest og det kræver stor beslutsomhed, tålmodighed og vedholdenhed.

Nøjagtigt som med motorvejsgruppen.

Skal vi ikke gå efter at blande os med de bedste?

Tag nu for eksempel de mange målinger, der sætter de danske kommuner op på en rangliste, når det gælder erhvervsvenlighed. I denne uge kom SMV Danmarks analyse: Danmarks mest SMV-venlige kommune. Her ender Holstebro Kommune som nummer 27, hvilket trods alt er bedre end den 55. plads, som vi opnåede i DI’s erhvervsklimaundersøgelse sidste år.

En ny rapport er lige på trapperne. Ja den udkommer såmænd på onsdag den 1. september. Igen får vi nok travlt med at diskutere, hvad der gik galt. Hvorfor er det ikke, at vi rykker sammen i bussen og får gjort noget ved problemet? Det er kommunens hovedpine at få det løst, er der nogen, der nok tænker. Og ja, det er det også. Men det er også en belastning for alle os andre. Skal vi ikke begynde indsatsen og gå efter at komme i top 5 som minimum?  Kom ikke og sig, at det ikke kan lade sig gøre, for det kan det.

Men det kræver den samme tilgang som med uddannelserne: Beslutsomhed, tålmodighed, vedholdenhed og nogen, der kan sætte holdet og tage trækket.

 

Motorvejsgruppen har arbejdet fokuseret og vedholdende igennem flere år. Også under corona lock-down, hvor møderne, som her i november, blev holdt online. På billedet er det Bolette van Ingen Bro fra Navigators, Jens Axel Birn, Tim Pindstofte fra Elcon, Tom Nielsen far Skjold Jyden, Søren Sloth, Kinco, og Lotte Littau fra Creative Company.

Vi skal ikke være frelste, men vi skal være realistiske

Til slut skal vi lige omkring den grønne omstilling. Vi skal til at bevæge os fra snak til handling. Om få år ser det ud til at vore virksomheder får svært ved at overleve, hvis de ikke har fået styr på deres ESG – Environment, Social & Governance. Det handler om, at vi skal være skarpere på, at vise ansvarlighed og allervigtigst: At vi kan dokumentere, at vi gør det. Samtidig med, at vi bliver ved med at lave forretning. Det handler ikke om at vi som virksomheder skal til at være frelste og redde verden for andre. Vi skal bare være realistiske og gøre os klar til en fremtid med nye krav fra kunder, investorer, finansieringsinstitutter og myndigheder. For det kommer.

Jeg hører rigtig mange sige, at de er begyndt at kigge på det, og at det er svært at angribe. Derfor er det også emnet for ErhvervsDagen 2021, som har fået undertitlen ”Tid til omstilling”. Hvorfor ikke tage skridtet videre og lade det blive startskuddet til at vi hjælper hinanden med at overvinde de udfordringer, som er på vej ind over os.

 

Formanden for den grønne tænketank Concito, Connie Hedegaard, som også er tidligere klimaminister og klimakommisær i EU, er en af hovedtalerne ved ErhvervsDagen 2021, som sætte fokus på de nye krav, som vore virksomheder møder nu eller er på vej til at møde.

Vi opfordrer alle til at bakke os op og give os styrke og kapital til at tage trækket

ErhvervsForum Holstebro er etableret som en forening, og vi skal gerne have den udviklet til en operativ enhed, der kan levere markante resultater. Mange er heldigvis begyndt at melde sig på banen som medlemmer og bidragydere. Et repræsentantskab med stærke profiler fra virksomheder, uddannelser og organisationer. Næsten 250 virksomheder – forhåbentlig snart 300 og den første partnerskabsaftale med kommunen. Vi tilbyder os som dem, der trækker læsset med vedholdenhed og tålmodighed. Suppleret med en god portion opfindsomhed og nye samarbejdsformer. Den dialog har vi såmænd allerede startet. Vi opfordrer virksomhederne til at bakke op med et medlemskab og gerne engagement i samarbejdet, og vi opfordrer lokalpolitikerne til at sikre os arbejdskapital gennem nye aftaler med kommunen, til at få taget hul på arbejdet.

Vi kan vinde kampene sammen.

Men som sagt. Det kræver et langt sejt træk, det kræver at nogen trækker forrest og det kræver stor beslutsomhed, tålmodighed og vedholdenhed.

Nøjagtigt som med motorvejsgruppen.

Husk at tilmelde dig nyhedsbrev og hold dig opdateret

@erhvervsforumholstebro