DK EN

Ihærdig udlejer fik kagebageren Lea fra Slovenien til at flytte sin forretning: Nu eksploderer salget til fester og firmaer

Bryllupskager, festkager, cupcakes og andre kager – i dag har Holstebro fået den forretning, som byen manglede – og den sælger til store dele af Jylland.

Af Niels Stoktoft

”Den store bagedyst” på tv har gjort danskerne vilde med kager. Det gavner 33-årige Lea Cesar. Hun begyndte med at bage kager til familie og venner, men har nu gjort sin hobby til en forretning med foreløbig seks ansatte. I dag bor virksomheden Baking Sins i Holstebro efter at være startet i Ringkøbing.

På gågaden har Lea Cesar en café. Men den største del af salget foregår ud af huset til fester og til firmaer – bryllupskager, dåbskager firmakager osv. Hun leverer til store dele af Jylland. Den hidtil største var i seks etager, gik til et bryllup i Aalborg og kostede 12.000 kr. Hun har også webshop med kager.

 

Lea Cesar følger danske traditioner, men på sin egen måde. Hendes speciale er kager i flere lag, mange lag. Hun pynter tit med friske blomster – og råder kunderne til kun at spise kagen, ikke pynten. I hendes sortiment er også cupcakes, macarons og mange andre slags kager – i forskellige størrelser.

Lokal tømrermester overbeviste Lea
Det var tømrermester og udlejer Tejs Madsen, der overbeviste Lea Cesar om at rykke til Holstebro. Han tænkte, at sådan en forretning manglede i Holstebro.

I flere måneder kæmpede han for at overbevise hende om at flytte til et af hans lokaler. Han tegnede indretning og justerede på lejekontrakt, inden det lykkedes. Han koordinerede med de andre håndværkere under ombygning af den nye butik, så iværksætteren kunne koncentrere sig om sin daværende forretning. Det var med til, at det hele faldt på plads.

Kærlighed på dansk jord
Lea Cesar er født og opvokset i Slovenien, men har boet 13 år i Danmark. Mange spørger hende, om hun ikke skal deltage i ”Den store bagedyst”, men det kan hun ikke som professionel i faget. Til gengæld har hun fået tilbud om at deltage i den slovenske udgave af tv-programmet ”Masterchef”, men det måtte hun takke nej til. Det krævede seks-syv ugers fravær fra virksomheden i Holstebro og fra kæreste og søn på 2 1/2 år i Danmark.

 

Det var en tilfældighed, der bragte Lea Cesar til Danmark. En ven fik sommerjob i Vestjylland. Hun tog op for at besøge ham, og i ferien blev de kærester. I dag arbejder han på Vestas, og hans forældre er flyttet til Ulfborg.

Lea Cesar har studeret økonomi, først i Slovenien og med sidste semester i Odense. Hun begyndte med at gøre rent i sommerhuse og havde andre småtjanser, mens hun lærte dansk. I dag taler hun flydende dansk.

Fordoblet omsætning
Baking Sins har fordoblet omsætningen siden flytningen til Holstebro. Lea Cesar har et godt samarbejde med hoteller, restauranter og andre virksomheder i byen og på egnen. Hun oplever, at hendes kager passer ind i et hul på markedet og i byen.

Om halvanden måned skal Danmarks fodboldlandshold spille mod Slovenien ved Europamesterskaberne i Tyskland. Lea Cesar er en rigtig forretningsmand, der ikke vil afsløre, hvem hun holder med den dag. Der arbejder forholdsvis få slovenere i Danmark – og i Holstebro kommune. I alt knap 400 i Danmark og heraf de 5 i Holstebro Kommune. Det viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. For 15 år siden var der 70 i hele landet – og ingen i Holstebro.

@erhvervsforumholstebro