DK EN

Imod strømmen: De vækster mens andre i branchen skærer ned

Mens andre i branchen skærer ned, har Johansen Grafisk i Holstebro gennem de sidste fem år overtaget syv andre arbejdspladser og købt nye trykmaskiner

Af Niels Stoktoft Overgaard

 

Overalt i landet indskrænker og lukker bogtrykkerier, men i Vestjylland findes der en undtagelse. Johansen Grafisk i Holstebro har gennem de sidste fem år udvidet kraftigt. Virksomheden har overtaget en række andre firmaer i landsdelen og investeret millioner i nye maskiner. Det er sket med en solid økonomisk udvikling.

Engang var der i Holstebro en række fremtrædende bogtrykkerier og mange af dem med kunder i hele landet. Men udviklingen i branchen har været hård også i Holstebro. Ifølge arbejdsgiverforeningen Grakom er Johansen Grafisk i dag det eneste trykkerimedlem i byen. Virksomheden er vokset til samlet 25 ansatte. De fleste arbejder i Holstebro, men Johansen Grafisk har også produktion i Aulum og Farsø.

 

Johansen Grafisk i Holstebro gennem de sidste fem år overtaget syv andre virksomheder i Skive, Struer, Viborg, Farsø, Vinderup og Aulum og købt nye trykmaskiner.

– Vi er gået bevidst efter vækst for at nå en størrelse og en omsætning, der giver grundlag for et regionalt forankret trykkeri, siger daglig leder og bestyrelsesformand Uffe Krarup Jensen.

Han har været hos Johansen Grafisk i mange år. Ledelsen er tilrettelagt på en usædvanlig måde. Indehaver Chris Andersen er trykker og arbejder mange timer ved maskinerne, men tager sig også af økonomien. Ansvaret for administration, salg og tilrettelæggelse af produktion har han overdraget til Uffe Krarup Jensen.

Virksomhedens største opgave er tryk af Coops ugentlige tilbudsavis til Grønland. Derudover producerer Johansen Grafisk allehånde tryk fra visitkort til bøger. Gennem mange år har firmaet samarbejdet med haveekspert Claus Dalby og også trykt hans seneste bog om krukker.

 

Indehaver af Johansen Grafisk, Chris Andersen, er trykker og arbejder mange timer ved maskinerne, men tager sig også af økonomien.

Coronakrisen har ført til mangel på mange varer, og trykkerierne kæmper også om at få tilstrækkelig med papir. Oveni kommer følgerne af en strejke på en papirfabrik i Finland. Johansen Grafisk har hentet ekstra papir hjem for at være sikker på at kunne levere. Den ekstra lagerplads er skaffet hos den tidligere minkfodercentral i Holstebro, der ligger tæt på trykkeriet og råder over mange kvadratmeter.

En anden udfordring er at skaffe faglærte trykkere. Mange i branchen nærmer sig pensionsalderen. Johansen Grafisk har nu inviteret et helt hold fra Techcollege i Aalborg på besøg for at vise dem mulighederne.

Johansen Grafisk har siden 2016 overtaget Handy Print i Skive, GD Gruppen med trykkeri i Viborg og skilteproduktion i Farsø, Villys Bogtryk i Struer, Jyda Sign i Aulum og Vinderup Bogtrykkeri og Via Print også ved Vinderup.

 

Vi er gået bevidst efter vækst for at nå en størrelse og en omsætning, der giver grundlag for et regionalt forankret trykkeri, siger daglig leder og bestyrelsesformand Uffe Krarup Jensen.

 

Denne artikel er produceret af Holstebro Pressen, som udgives af en arbejdsgruppe, der ønsker at udbrede kendskabet til, hvad der foregår på virksomheder, arbejdspladser, institutioner og andre steder i Holstebro Kommune. Arbejdsgruppe: Dorte Martinsen, Anders Nørgård, Ole Nielsen, Niels Christian Andersen, Peter Vinge Koustrup, Michael Ulsted, Mette Mørk Andersen, Jens Kristian Larsen, Peter Kjeldbjerg, Nanna Seidelin og Niels Stoktoft Overgaard (journalist).

 

Husk at tilmelde dig nyhedsbrev og hold dig opdateret

@erhvervsforumholstebro