DK EN

Stor efterspørgsel på bæredygtigt byggeri giver vækst i Vinderup

Her bygger de lejligheder på samlebånd, og de bliver revet væk

Efterspørgslen på bæredygtigt byggeri samtidig med en top-effektiv byggeproces har sat skub i produktionen af modulbyggeri fra Vinderup-virksomheden Flex Modul.

Af Peter Kjeldbjerg

Det er ret beskedne forhold jeg møder, da jeg træder ind ad døren hos Flex Modul i Vinderup. Men det skal man ikke tage fejl af. For Flex Modul er en virksomhed, der buldrer frem. Et overskud i 2020 på 8,4 millioner svare til en firedobling af resultatet fra året før. Et resultat der forventes at fortsætte med at vokse, i følge direktør Dan Sand Jensen.

– Der har været pres på, og det har desværre også betydet, at vi har måtte afvise ordrer i starten af 2020, fortæller han. Væksten og den store efterspørgsel betyder, at Flex Modul nu går i gang med at udvide produktionsfaciliteterne med 4000 kvadratmeter og yderligere 400 kvadratmeter kontor. Virksomheden beskæftiger i lige nu 80 ansatte, men forventningen er at det tal snildt kan gå hen og runde 120 i løbet af 2022.

 

Her i produktionshallerne i Vinderups Industrikvarter fremstiller Dan Sand Jensen og co. lejlighedsbyggerier i moduler.

Mens de støber soklen på Sjælland bygger de huset i Vinderup

Årsagen til, at konceptet fra Flex Modul vinder frem, er ret simpel. Bygherren sparer masser af tid i byggeprocessen og dermed penge. Mens det støbes og funderes på byggepladsen, er Flex Modul i fuld gang med at bygge huset, som leveres i moduller på byggepladsen. Samlebåndsprincippet på fabrikken betyder også, at man undgår en masse besværlig koordinering mellem de forskellige håndværkere, fordi det hele blive bygget på række, lige som man ser det på eksempelvis bilfabrikkerne.

Det er ret imponerende at gå ned igennem produktionshallen og se, hvordan lægter og plader bygges op og ender med en fuldt færdig lejlighed med bad, toilet og køkken står færdig i den anden ende af hallen. Modullerne står på hjule, så de kan skubbes ned igennem produktionskæden efterhånden som elementerne bliver monteret. Et sted i rækken er for eksempel malerne, der er i gang. Et andet sted laves der vvs.

 

Det kræver sin kran at løfte de store moduler over på en blokvogn, hvorefter de transporteres ud på byggepladsen et andet sted i landet.

Modulerne fra Vinderup bliver primært bygget i træ. Og det øger efterspørgslen, fordi der er er tale om mere bæredygtige materialer.

– Den her udvikling har sat sig godt fast og bliver mere og mere tydelig. Tidligere var bæredygtighed ofte noget, der blev talt pænt om. Men nu nu sker det i virkeligheden. Vi ser det især på Sjælland hvor kravene til bæredygtighed bliver skærpet, siger Dan Sand Jensen,

I forhold til de annoncerede klimamål henimod 2030 er der yderligere grund til optimisme.

Ordrebogen er som nævnt hel fuld i 2021, og den planlagte tilbygning og udvidelse af produktionsfaciliteterne er ventet. De nye og udvidede faciliteter ventes at stå færdige og taget i drift primo 2022.

 

Færdige lejlighedsmoduler monteres i Ibihaven i Slagelse.

Husk at tilmelde dig nyhedsbrev og hold dig opdateret

@erhvervsforumholstebro