DK EN

Tobaksfabrikken har flyttet produktionen i USA til Holstebro

Overflytning af produktion fra USA og større salg under corona giver travlhed på tobaksfabrikken i Holstebro

En række ansatte scorer en stor gevinst, fordi de har købt aktier i deres historiske vestjyske virksomhed – kursen er blevet mere end fordoblet på 14 måneder

Af Niels Stoktoft

I ikke færre end 152 år er der fremstillet tobak i Holstebro, og det er fortsat en overordentlig levedygtig industri. I 2020 er produktionen øget, og der er ansat flere medarbejdere. Det hænger blandt andet sammen med, at Scandinavian Tobacco Group har lukket sin fabrik nær Atlanta i USA og flyttet en del af produktionen til Holstebro. Men det spiller også ind, at omsætningen er gået op under corona.

I dag er der ansat knap 100 medarbejdere på koncernens to fabrikker i Holstebro. Tilberedningen af tobak på den gamle fabrik nær bymidten fungerer på to-holds skift, mens tre hold bemander produktion og pakkeri i syv år gamle bygninger i et nyere industrikvarter.

 

35-årige Jonas Mathiasen startede som helt ung i tobaksproduktionen i Holstebro og har siden uddannet sig til produktionsingeniør. I dag er han fabrikschef og flyttet tilbage til fødebyuen Holstebro. 

Stigningen i produktionen har betydet at nye medarbejdere skulle læres meget hurtigt op

– Fabrikken i USA fremstillede produkter, der lignede vores, fortæller fabrikschef Jonas Mathiasen fra Holstebro. Vi havde fri kapacitet, og det er koncernens mål at konsolidere produktionen.

Ved overflytningen fra USA er der sket ombygning af en del af produktionsapparatet i Holstebro. Stigningen i produktionen har gjort, at de nye medarbejdere har skullet læres op meget hurtigt.

 

Mange af medarbejderne i Holstebro har været ansat i en årrække, som Jens Løftgaard her. En del af dem har sat penge i aktier i deres virksomhed. Det har været en lønsom investering de seneste 14 måneder.

Mange medarbejdere har aktier i virksomheden – og de har tjent gode penge på det

I Holstebro fremstilles der navnlig finskåren tobak til rulning af cigaretter. Der er vækst til blandt andet det tyske marked i et særligt ekspansionsprodukt, hvor tobakken først fryses og senere varmes op med nærmest en popkorneffekt.

Tobaksfremstilling skete førhen med håndkraft, og på et tidspunkt var der ansat omkring 1.200 i Holstebro. Men i dag er produktionen højteknologisk og senest udvidet med kodning af hver enkelt pakke, så den ved myndighedskontrol kan spores tilbage til en lovlig produktion.

Mange af medarbejderne i Holstebro har været ansat i en årrække, og en del af dem har sat penge i aktier i deres virksomhed. Det har været en lønsom investering de seneste 14 måneder. Scandinavian Tobacco Group præsterer økonomisk bedre end nogen sinde, og aktiekursen er fordoblet fra en bund under udbruddet af corona i marts i fjor frem til maj i år.

 

I Holstebro fremstilles der navnlig finskåren tobak til rulning af cigaretter.

Den 35-årige fabrikschef i Holstebro Jonas Mathiasen begyndte som helt ung i tobaksfabrikkens pakkeri. Han uddannede sig til lastvognsmekaniker og senere som produktionsingeniør på Aarhus Universitet. Nu har han fået lederstilling og har bosat sig i den kommune, hvor han voksede op.
Scandinavian Tobacco Group beskæftiger på verdensplan 11.000 medarbejdere og omsætter for 8 milliarder kr.

Husk at tilmelde dig nyhedsbrev og hold dig opdateret

@erhvervsforumholstebro