DK EN

Alexander har droppet SU’en og tjener nu penge som lærling

19-årige Alexander Diemer bruger sin tekniske studentereksamen til en læreplads som rustfast klejnsmed. De fleste andre fra hans gymnasieklasse er i gang eller går i gang med studier og skal leve af SU, og det kunne også være sket for Alexander Diemer, men han har valgt en utraditionel rute og får allerede løn.

Af Niels Stoktoft Overgaard

19-årige Alexander Diemer har valgt en utraditionel uddannelsesvej. Han blev teknisk student i sommer og er straks gået i gang med en uddannelse som rustfast klejnsmed på virksomheden SteelXperts i Holstebro. Her er han nu med til at fremstille blandt andet procesanlæg til fødevareindustrien.

Alexander Diemer mødte værkfører Jimmy Korsholm Pedersen fra SteelXperts, da Uddannelsescenter Holstebro i foråret holdt messe med titlen ”Sabbat med mening”. Dengang tænkte eleven på at komme ud at arbejde et år for at tjene penge, og så ville han til forsvaret som konstabel. Alexander Diemer fortalte værkføreren, at han havde været glad for metalfag på gymnasiet og for at svejse. De aftalte, at han skulle komme på virksomheden en uge for at snuse. Det er så nu ikke bare endt med et sabbatår, men med en fireårig uddannelse.

 

SteelXperts har i alt 6 lærlinge blandt de 58 medarbejdere. Her er det Alexander Diemer og Andreas Bager Henriksen

Indtægten som klejnsmed kan godt matche en ingeniør

Uddannelsescenter Holstebro har hvert år en række studenter, som ikke ønsker en lang boglig uddannelse. Nu vil skolen med en ny indsats gøre dem opmærksomme på mulighederne i en erhvervsuddannelse. En række fag mangler medarbejdere.

Læs her og se, hvordan du kommer i gang med en erhvervsuddannelse

Mange andre fra Alexander Diemers klasse vil i gang med studier. De skal på SU i op til måske seks år. Han får straks løn som lærling, og en nyuddannet klejnsmed tjener også godt. Indtægten kan godt matche, hvad en ingeniør får. Alexander Diemer har allerede råd til en lejlighed i midtbyen i Holstebro sammen med sin kæreste.

SteelXperts er  med andre virksomheder i Holstebro med til at give en unge en lærepladsgaranti, så de har sikkerhed for, at de kan gennemføre uddannelsen på en virksomhed

SteelXperts har i alt 6 lærlinge blandt de 58 medarbejdere. De fleste kommer fra folkeskolen, og Jimmy Korsholm Pedersen kan godt mærke, at Alexander Diemer har et andet udgangspunkt. Lærlingen har for eksempel spurgt, hvad der er i stålet? Det har værkføreren aldrig tidligere været ude for. Alexander Diemer får også forkortet sine ophold på teknisk skole, fordi han kan meget matematik og fysik i forvejen.

 

Virksomheder går sammen om at give lærepladsgaranti

Direktør Bjarne Sørensen fra SteelXperts siger, at smedefaget i dag er meget anderledes, end udenforstående forestiller sig. Det er meget selvstændigt. Lærlinge kommer også med ud at stille anlæg op.

– Vi har brug for flere unge og er nu sammen med andre virksomheder i Holstebro med til at give en unge en lærepladsgaranti, så de ved, at hvis de går i gang med en erhvervsuddannelse, så kan de gennemføre uddannelsen på en virksomhed, siger Bjarne Sørensen.

DR1 sætter i øjeblikket fokus på erhvervsuddannelserne i en serie med titlen ”Danmarks stærkeste hænder”.

Læs også: Garanti for lærepladser skal bremse manglen på faglærte

@erhvervsforumholstebro