DK EN

De viser vejen: Det er en vindersag for hele Vestjylland

Nyheden om, at energigiganten Ørsted går med i PTX-projektet i Idomlund, cementerer, at et nyt grønt eventyr er ved at starte i Vestjylland. Nu bør det være klart for alle, at vi  er på vej til at blive et nyt kraftcenter for den grønne energiproduktion i Danmark. Men vi skal arbejde sammen, hvis potentialet skal udnyttes fuldt ud.

 

Kommentar af Peter Kjeldbjerg, direktør i ErhvervsForum Holstebro

Den ene havvindmøllepark efter den anden skyder op i Nordsøen ud for Jyllands kyst de kommende år og de mange gigawatt af grøn strøm vil skulle en tur omkring Idomlund. Her vil vindmøllestrømmen blive koblet direkte op på Power-to-X, og det betyder, at området vil kunne blive et stort regionalt center for en storstilet produktion af vedvarende brint eller grønne brændstoffer. Hvis vi forstår at spille alle kort rigtig.

De ihærdige udviklere og investorer i Skovgaard Energy fra Lemvig er i hvertfald i fuld gang med at spille deres kort. Og det gør de meget overbevisende. Først med nyheden om en kæmpeinvestering i deres kommende power-to-x-anlæg ved Idomlund og nu introduktionen af en af Nordeuropas største spillere på energimarkedet i Holstebro Kommune.

Det bliver et anlæg, der ikke kun er det suverænt største, der er på tegnebrættet herhjemme,  men også har potentiale til at blive et af verdens største brintanlæg.

Læs også artiklen i JP Finans: Ørsted sætter turbo på brintproduktion i DK med nyt milliardpartnerskab

 

I denne film fortæller Ørsted, hvordan de er er i gang med en transformation til at være en 100 procent bæredygtig energiproducent. En af brikkerne i den strategi kommer til at ligge i Holstebro Kommune. 

 

Hvis det ikke er gået op for os endnu, så er det ved at være på tide. Det her kan blive en vaskeægte “gamechanger” for erhvervsudviklingen i Vestjylland og i særdeles Holstebro og de omkringliggende kommuner. Den tunge industri og transportsektoren har akut brug for nye løsninger for at reducere deres CO2-udledning og for at gøre sig uafhængig af gas. Her vil Power-to-X vil være helt centralt og de områder, hvor den grønne energi bliver lettest tilgængelig bliver de nye erhvervscentre.

Læs nyheden: Ørsted går med i storskala Power-to-X-anlæg i Holstebro

 

Det er svært at forestille sig, hvor stort det kan blive

Det, der nu er under opbygning vil kunne gøre Holstebro til et af de største energicentre i Europa. Hvis den planlagte brintinfrastruktur med rørforbindelser ned igennem Europa bliver etableret, og hvis det fornødne antal havvindmølleparker bliver etableret, vil Ørsteds og Skovgaard Energys anlæg kunne udbygges til 3 GigaWatt. Det er mere end halvdelen af det politisk besluttede mål om 4-6 GigaWat elektrolysekapacitet i 2030.

Det kan godt være svært at forestille sig, hvor stort det kan blive. Men det kan det!

 

Solenergi bliver en anden vigtig bidragyder til den grønne energiproduktion i Idomlund

 

Lad os et øjeblik lege med tanken om. hvad det kan bruges til. Tilstedeværelsen af så stort et anlæg i Holstebro vil kunne tiltrække andre industrier, der har en fordel i at være tæt på kilden. Det kan være tung, energiforbrugende industri men også nye produktioner af grønt brændstof til transportsektoren – herunder fly og skibe.

Læs også: https: Endnu et stort ptx-anlæg på vej: Et grønt industrieventyr er i gang

Nyheden om, at en af Europas helt store energivirksomheder, Ørsted, lægger sine grønne æg på en mark udenfor Holstebro er derfor en rigtig god erhvervsnyhed.

Nu bliver det vigtigt, at vi i Holstebro Kommune spiller de stærke kort, vi har fået på hånden, rigtigt. Det kalder på, at vi gentænker, hvordan politikere, planlæggere og erhvervsliv kan spille sammen.

Mulighederne er enorme. Det værste, der kan ske er, at vi ikke får udnyttet potentialet fuldt ud

@erhvervsforumholstebro