DK EN

Opdag, hvordan ESG ikke kun er godt for planeten, men også for din bundlinje.

 

Hvad er ESG?

ESG er et lovkrav om bæredygtighed, som i første omgang rammer virksomheder med over 250 ansatte, men herefter indfases gradvist til at omfatte alle.

ESG står for Environment (Miljø), Social (Socialt) og Government (Ledelse). Det er en metode til at vurdere, hvordan virksomheder tager ansvar på disse tre områder:

 1. Miljø (E): Fokus på ressourceforbrug, tilpasning og afbødning af klimaforandringer, cirkulær økonomi, forurening, biodiversitet og mere.
 2. Socialt (S): Handler om virksomhedens forhold til mennesker, herunder arbejdsforhold, menneskerettigheder og samfundsengagement.
 3. Ledelse (G): Ser på virksomhedens interne styring, virksomhedskultur, etik og risikohåndtering.

 

Du vinder

 • E: Grønne initiativer kan reducere omkostninger og åbne nye markeder.
 • S: Glade medarbejdere og tilfredse kunder kan øge din indtjening.
 • G: Transparent ledelse minimerer risici og tiltrækker investeringer.

 

 

5 gode grunde til at arbejde med ESG nu

Selv hvis du endnu ikke er omfattet af lovkravet, eller er leverandør til nogen, der er omfattet, er der stadig en række mulige gevinster ved at arbejde ESG:

 1. Virksomhedens værdi øges: Virksomheder, der følger ESG-principper, oplever i gennemsnit en 25% højere aktiekurs.
  Og uanset, om din virksomhed er børsnoteret eller ej, så kan ESG være med til at øge dens værdi gennem forbedret virksomhedsreputation, stærkere kundeloyalitet og øget tiltro fra forretningspartnere. En stærk ESG-profil kan også styrke relationer med leverandører, øge kundetilfredsheden og tiltrække talentfulde medarbejdere.
 2. Operationelle omkostninger: Ved at implementere miljøvenlige praksisser kan virksomheder reducere deres operationelle omkostninger, især i forhold til energiforbrug og affaldshåndtering.
 3. Medarbejderfastholdelse: Virksomheder med stærke sociale og ledelsesmæssige praksisser rapporterer ofte om lavere medarbejderomsætning, hvilket reducerer omkostningerne ved rekruttering og oplæring.
 4. Adgang til kapital: Investorer er i stigende grad opmærksomme på ESG-faktorer, hvilket betyder, at virksomheder med stærke ESG-præstationer ofte har lettere ved at tiltrække investeringer.
 5. Risikostyring: Ved at tage hensyn til ESG-risici kan virksomheder bedre forudsige og håndtere potentielle trusler, hvilket kan beskytte dem mod økonomiske tab.

Samlet set viser disse data, at ESG ikke kun er en “god gerning”, men også en strategisk beslutning, der kan forbedre en virksomheds økonomiske præstation på lang sigt.

Se også projektet, Grønomstilling – en nøglebrik til social inklusion. Det kan være din genvej i ESG arbejdet

Hvad tæller på S’et

Overvej at rekruttere bredt for at bidrage til et mere inkluderende arbejdsmarked. Det kan være mennesker med handicap, i fleksjob, i løntilskud, ligesom det kan være seniorer på reduceret tid.

Fokuser på opkvalificering af medarbejdere, især dem, der er udsatte.

Fokuser på at fastholde medarbejdere, især dem, der er sygemeldte, for at bevare deres tilknytning til arbejdsmarkedet.

Sikkerhed, sundhed, diversitet, inklusion og trivsel. Sørg for, at medarbejdere trives, hvilket vil motivere dem til at blive på arbejdsmarkedet.

Overvej sociale hensyn, når du foretager indkøb. En socialt ansvarlig leverandørkæde kan skabe flere jobmuligheder.

Få mere info:
Cabi er en landsdækkende non-profit organisation dedikeret til et socialt ansvarligt arbejdsmarked. De tilbyder en komplet liste over indikatorer for S’et, samt en skabelon til at dokumentere jeres arbejde.

Se også projektet, Grøn omstilling – en nøglebrik til social inklusion. Det kan være din genvej i ESG-arbejdet

@erhvervsforumholstebro