DK EN

5 erfaringer, som vi tager med ind i 2024

ErhvervsForum Holstebro hopper ind i 2024 med en medlemsopbakning, der er større end nogensinde. At vi efter godt tre års opbygning står med +500 medlemmer, tillader vi os at tolke som et udtryk for, at vi har fat I noget, som erhvervslivet efterspørger. Noget, vi kan og skal bygge videre på. 

Særligt 5 erfaringer,  tager med os ind i 2024. 

 

Af Peter Kjeldbjerg, direktør i ErhvervsForum Holstebro.

Indrømmet. Billedet i toppen er lidt kækt.

Undertegnede og  og projektchef Mads Clemmensen på sidstedagen af Sustain Week 2023. Det gik godt.

Sustain Week var en nyskabelse i Holstebro Kommune. Ved pilotudgaven i september samlede vi  en perlerække af erhvervsfolk og specialister i en uge, hvor der blev arbejdet med at løse helt konkrete problemstillinger, som blev stillet af lokale virksomheder.

Resultaterne var markante.  Men det var en hård fødsel med masser af dyrtkøbte erfaringer undervejs.

Det er de gode erfaringer – dyrtkøbte som letkøbte, der bringer os videre til det næste niveau.

Denne artikel giver et kig ind i de erfaringer, som vi har fået i et hektisk 2023, og som bygger videre på i 2024,

 

1. Hav antennerne ude og lyt til, hvad der optager virksomhederne

At skabe lige meget værdi for mere end 500 virksomheder – store som små – er en umulighed. Vore medlemmer er med af mange forskellige grunde. Mange er bare med for at vise deres engagement i at styrke erhvervsudviklingen, mens andre mest kigger på, hvad de og deres medarbejdere konkret fik med. Og så er der alt det midt imellem.

Vi skal lytte til de forskellige forventninger og forstå at 500 medlemmer er vidt forskellige.

For os bliver  det en balance mellem på den ene side at engagere sig i store strategiske indsatser, som i første omgang involverer nogle få. Eksempelvis vores arbejde for at understøtte udviklingen omkring power to X og bringe energiselskaber og energiforbrugende virksomheder sammen. Dog med det for øje, at udbyttet på sigt, vil kunne løfte hele området.

På den anden side, at vi fortsat tilbyder relevante workshops og netværk for alle dem, der sidder med salg, marketing, produktion, logistik, bogholder eller noget helt andet i virksomhederne. Vel at mærke i hele området fra Thorsminde i vest til Skave og Mogenstrup i øst.

 

 

2. Opbakningen forpligter: Vi skal søge indflydelse på erhvervspolitikken

Her ses  medlemmer fra udvalget for erhverv og turisme sammen med bestyrelsesmedlemmer i ErhvervsForum Holstebro efter et møde i december.

 

I en  erhvervsorganisation, som for 3 år siden nærmest ikke eksisterede, har det været en hovedopgave at etablere  os selv som en troværdig samarbejdspartner. Ikke mindst overfor de lokale politikere og forvaltningen i Holstebro Kommune. Det har været en træningsbane for alle parter.

ErhvervsForum Holstebro er en helt ny spiller på banen og det har givet panderynker og slået gnister indimellem undervejs. Men vi er ved at lande et godt sted.

Et eksempel på det er færdiggørelsen af en erhvervs- og uddannelsestrategi for Holstebro Kommune, som udstikker rammerne for udviklingsarbejdet i det kommende arbejde. Strategien er produktet af et tæt samarbejde med udvalget for erhverv og turisme. I praksis har det også betydet, at bestyrelsen i ErhvervsForum Holstebro har siddet under behandlingen i udvalget.

Udmøntningen af erhvervs- og uddannelsesstrategien skal sættes i gang i straten af det nye år i samarbejde med virksomheder, uddannelsesinstitioner og andre aktører.

Erfaringen, som vi tager med videre er, at vi skal bruge vores mandat fra erhvervslivet til at søge indflydelse og udbygge ErhvervsForum Holstebros rolle som en stærk og troværdig samarbejdspartner.

 

3. Vær ikke bange for at søge partnerskaber og lade andre løbe med bolden

129 virksomheder har skrevet på, at de bidrager til at skabe lærepladsgaranti i deres brancher. Nogle af dem ses her.

Adgangen til faglært arbejdskraft er afgørende for virksomhederne kan udvikle sig og skabe vækst. Det er med den baggrund, at vi har engageret os i projekt “Lærepladsgaranti” sammen med UCH Holstebro og Holstebro Kommune.

Det går i al sin enkelthed ud på at give de unge tryghed i deres uddannelsesvalg ved at få virksomhederne med på at sikre at der er lærepladser nok. Det gør vi branche for branche, og her ved årsskiftet har 129 virksomheder skrevet under, og der er erklæret lærepladsgaranti på 10 uddannelser:

 • Bager
 • Gastronomer
 • Slagter
 • Smede
 • Støberitekniker
 • Industritekniker
 • Lager og Logistik
 • Detail
 • Maler
 • Chauffør

 

Samtidig er vi tæt på at give garanti på yderligere 4 uddannelser:

 • CNC teknikker
 • Automatik tekniker
 • Personvognsmekaniker
 • Ernæring

 

Læs også: Sådan bliver du en del af lærepladsgarantien

 

Målet er at skabe garanti på samtlige 23 uddannelser. ErhvervsForum Holstebros rolle har primært været understøttende og i enkelte tilfælde koordinerende. Vores rolle er at minde virksomhederne om, at alle skal tage et medansvar for at sikre adgangen til uddannet arbejdskraft – også i fremtiden. Det er virksomhedskonsulenterne ved UCH, der lander aftalerne og sparker bolden i mål. Det er de virkelig dygtige til.

 

4. Vedbliv at være innovativ og fasthold troen på, at vi kan blive Danmarks nye vækstcenter

Fra en af de mange rundborddiskussioner under Sustain Week 2023. I videoen kan du høre, hvad en af topcheferne, Anne Rise, får ud af at deltage. 

Det er ikke en selvfølgelighed, at erhvervsudviklingen sker i den vestlige del af Danmark. Men vi kan gøre fremtidsprognoserne til skamme ved at være innovative, flittige og en smule frække. Det skal ErhvervsForum Holstebro i særlig  grad være eksponent for.

Et eksempel er skabelsen af Sustain Week, et velafprøvet koncept, som for første gang så dagens lys i Holstebro i august 23. Erfaringerne er så gode, at vi i 2024 vover pelsen og tager et trin op.

 

Læs også: Sustain Week 2023: Det fik vi med

 

Det at sætte virksomheder og eksperter sammen for at løse konkrete forretningsudfordringer i virksomhedernes bæredygtighedsstrategi viste sig at være overraskende effektivt. Hos flere af de deltagende virksomheder blev der i 2023 høstet resultater, som styrker deres forretning. Det faktum, at flere af dem har meldt, at de med igen i 24 er et stærkt signal.

Vi vil i de kommende år blive ved med at udvikle events og koncepter, der bringer folk sammen på tværs af brancher og kompetencer for at sætte ild til innovationskraften.

Læs evalueringen af Sustain Week 2023

 

5. Vær synlig og skab markante events, som samler erhvervslivet

Fra ErhvervsKulturpriserne 2023, hvor 400 erhvervsfolk deltog. Det årlige awardshow er et bud på strategien om at skabe stærke og synlige events, som samler erhvervslivet.

 

I løbet af 2023 har jeg talt med flere ejendomsmæglere, der kvitterede for, at ErhvervsForum Holstebro er med til at holde gang i hjulene, takket være vores vedholdende markedsføring af erhvervslivet i Holstebro Kommune. Det bekræfter blot, at vi skal blive ved med at bære ved til en spirende vinderkultur som smitter.

Gennem kontinuerlig kommunikation, hvor vi også tillader os at være lidt frække og til tider pralende.

Ikke mindst, når vi samler 400 erhvervsfolk med husorkester, røgkanoner og vinderhistorier ved årets awardsshow.

 

Læs også: Nytårskur for erhvervslivet: Et kig ind i strategierne for 2024

 

Det er slet ikke til diskussion at vores strategi om at etablere os på ryggen af en række markante erhvervsevents har været succesfuld. ErhvervsDagen, Nytårskur for Erhvervslivet, Sustain Week, byggerimesse med bæredygtige byggematerialer og en ny tradition om at skabe indholdsrige generalforsamlinger, der samler og byder på mere en bare  formalia, har skabt deltagelse og synlighed.

Det virker på sammenholdet og selvopfattelsen.

Vi er slet ikke i tvivl om, at vi skal blive ved ad den vej.

Glædelig jul og godt nytår Vi glæder os til samarbejdet i 2024

@erhvervsforumholstebro