DK EN

Virksomheden er som forvandlet, efter de indførte fri hver fredag – og særlige vaner på kontoret

It-virksomheden Abtion har erstattet den folkekære ”fleksibilitet” med faste arbejdsmoduler, faste pauser og fri hver fredag.

Fuld fleksibilitet og frihed til at planlægge egen hverdag. For de fleste en yndet gode, men for it-virksomheden Abtion blev det roden til stress. Det var en udfordring for virksomheden at samle sine medarbejdere. Nogle mødte sent ind og arbejdede natten igennem. Andre prioriterede morgentimerne.

– Vi brugte ufattelig meget tid på at koordinere. Samtidig havde vi svært ved at samle et team, der kunne arbejde synkront, og det led opgaverne under. Det blev fire dages arbejdsuge et modsvar på, fortæller Bo Kønskov, Partner og Co-CEO i Abtion.

 

Bo Kønskov i midten med Pernille Garde Abildgaard til højre, der er ekspert i 4-dages arbejdsuge. Begge kan du møde til ErhvervsDagen d. 11. november 2022.

Et ønske om mere fritid – ikke mere løn

Idéen om at forvandle fredag til weekend blev affødt af et stigende behov internt: Medarbejderne ville hellere stige i fritid end i løn. Samtidig var Bo Kønskov og co. meget optaget af, hvordan de kunne skabe et ekstraordinært arbejdsmiljø.

– På et tidspunkt havde jeg en samtale med en ansat, der havde fået en lønforhøjelse. Han spurgte, om det var muligt at bytte den til mere fritid, siger Bo Kønskov og forklarer, at mange i virksomheden var motiverede af at arbejde med hobbyprojekter eller havde svært ved at jonglere med 37 timers arbejdsuge og børnefamilie. Inklusiv ham selv.

Det blev startskuddet til at erstatte den fleksible gulerod med en anden – en 30 timers arbejdsuge med fri hver fredag og til det samme i løn.

 

Fuld fleksibilitet blev kilden til stress

Mens det for nogen virker mere tiltalende med fleksible arbejdstider i stedet for fire strukturerede dage, er oplevelsen hos Abtion en anden. Virksomheden erfarede, at mere fleksibilitet reelt gav mindre frihed og tid, forklarer Bo Kønskov med henvisning til fænomenet ’the flexibility paradox’.

– Paradokset består i, at fuld fleksibilitet fører til, at vi arbejder mere. Det appellerer nemlig til vores indre arbejdsgiver i forhold til, hvornår nok er nok.

 

Samling på kontoret. Foto: Angelle Peters

– Samtidig er vi mennesker programmeret til at være optimistiske og overvurderer ofte vores evne til at nå i mål med diverse opgaver. Og når vi føler, vi underpræsterer eller står i gæld, påvirker det vores mentalitet, som i sidste ende kan give os stress, siger Bo Kønskov.

Færre møder og flere pauser

Det var afgørende for Abtion, at en arbejdsdag mindre i ugen ikke måtte føre til et større arbejdspres. Tværtimod. Derfor var det på med effektiviseringshandskerne.

– Vi var overbeviste om, at vi kunne nå mere, end vi gjorde. Vi spildte en masse tid qua den ubetingede fleksibilitet, som tog mere hensyn til den enkelte frem for teamets behov.

It-virksomheden har indført konkrete forandringer i arbejdsdagen, som skulle sparke spildtid og pseudoarbejde ud af matriklen.

Møderne er blevet reduceret på så konkret vis, at tidsintervallerne i kalendersystemet er ændret fra de klassiske 30 eller 60 minutter til 20 eller 40 minutter. De skal så vidt muligt ligge om eftermiddagen, så medarbejderne kan bruge de friske formiddagstimer på kerneopgaver.

Læs mere: Kortere arbejdstid giver overraskende resultater

Mødeindkaldelsen skal desuden indeholde en agenda og målsætning. Det tvinger folk til at tage stilling til, hvad der er vigtigt at få vendt – og om det overhovedet kræver et møde.

Samtidig har Pomodoro-teknikken gjort sit indtog på kontoret. Her arbejder man koncentreret i 25 minutter og holder fem minutters pause. For at undgå forstyrrelser, lyser en lampe ved computeren rød eller grøn, så kollegaerne kan se, hvornår man er tilgængelig.

 

En medarbejder i pomodoro. Foto: Karen Fredsted

– Pomodoro giver os bedre betingelser for at kunne fokusere uden afbrydelser. Det er afgørende med de pauser, den automatisk giver. Det er vigtigt for hjernen at restituere, så vi ikke brænder ud senere på dagen, siger Bo Kønskov.

Større overskud – både økonomisk og hos medarbejderne

Øget effektivitet, større omsætning, gladere medarbejdere. Sådan opsummerer Bo Kønskov kort effekten af at have udrullet fire dages arbejdsuge. Siden de indførte den nye arbejdsmodel i 2019, har virksomheden vækstet mere end nogensinde.

– Vi gik fra 37 til 30 timer – et fald på 20 procent. Og vores omsætning steg med 30 procent, siger Bo Kønskov.

De glade medarbejdere smitter åbenbart af på omgivelserne. Kundetilfredsen er også skudt i vejret, og de der rekrutteringsproblemer som mange, især i IT-branchen, går og bøvler med, kender de ikke til.

– Vi har fået skabt en kultur, man gerne vil fortælle om, og det har en tiltrækningskraft, lyder det fra Bo Kønskov.

 

Pomodoro-metoden

Teknikken blev opfundet af italieneren Francesco Cirillo i slutningen af 80’erne gennem det italienske svar på et æggeur: Et ur formet som en tomat – på italiensk hedder tomat pomodoro.

Pomodoro-teknikken fungerer ved, at du vælger din næste opgave, sætter et ur til at tælle ned fra 25 minutter og arbejder fokuseret, indtil uret ringer. Ingen overspringshandlinger, mails eller notifikationer.

 

 

Konference

Et spørgsmål om tiltrækning

I år skal vi snakke rekruttering og tiltrækning af arbejdskraft. Et stærkt line-up med bl.a. Bjarne Corydon, Anne Sophie Hermansen og Morten Ballisager indtager scenen med deres indspark til et arbejdsmarked under kæmpe forandring.

@erhvervsforumholstebro